Zo wordt kerst pas echt gezellig: 5 tips voor een kerstdiner zonder stress

Kerst een idyllisch gebeuren? Dat geldt pas echt als je er als gastheer- of vrouw geen kerststress aan overhoudt. Want hoe romantisch het idee van koken voor een groot gezelschap ook is, in werkelijkheid is het toch vooral ook een klus waar veel tijd en organisatie inkruipt. Om te vermijden dat je het bos door de kerstbomen niet meer ziet: 5 tips voor een stressloos kerstdiner.

Het kerstdiner kan veel stress opleveren in de (voor)bereiding.

Het kerstdiner kan veel stress opleveren in de (voor)bereiding. Foto: Shutterstock

Lees meer over
Eten en drinken

1. Hou het simpel

De verleiding is waarschijnlijk groot met kerst te willen uitpakken met ingewikkelde gerechten, maar als er één ding is dat we willen afraden, dan is het dit wel. Want wil je je stress tot een minimum beperken, maak dan vooral gerechten die je al in de vingers hebt.

Ga voor klassiekers die altijd lekker zijn, een gerecht dat nooit mislukt of makkelijke gerechten die dankzij kwalitatieve ingrediënten toch schitteren in hun eenvoud. Uitpakken kan dan nog steeds met je tafelstyling of in de presentatie van je gerechten – zolang je jezelf maar niet in de voet schiet met een te ambitieus spektakelstuk.

2. Maak je (na)gerechten nu al

Heb je een vriezer in huis? Doe er je voordeel mee en maak vast wat gerechten om in te vriezen. Klassiekers die je makkelijk kunt invriezen, zijn ragout , beef Wellington , verse pasta of Bœuf Bourguignon .

Ook het departement toeten leent zich hier goed voor, denk aan semifreddo , scones , deeg van je favorietje koekjes of ijstaart . Maak dit op een rustige avond in december (kerstmuziekje erbij) en je staat de 24ste 1-0 voor.

3. Bestel boodschappen

Ja, het heeft zijn charmes om langs delicatessenwinkels te kuieren, we snappen het, maar voor het gemak van bezorgdiensten valt toch ook wat te zeggen. Surf ook alvast naar de webwinkels om je wijnvoorraad vast aan te vullen.

4. Ga voor kant- en klare cocktails

Niets feestelijkers dan cocktails, maar arbeidsintensief dat ze zijn! Gelukkig heb je tegenwoordig behoorlijk lekkere kant- en klare opties.

5. Begin tijdig

Een open deur, maar tijdig beginnen bespaart je niet alleen stress, het is ook nog eens een geweldige vorm van voorpret. Zonder tijdsdruk is het immers veel leuker om de leukste servetten uit te zoeken, boodschappenlijstjes te maken of menukaarten te ontwerpen. Een duidelijk beeld hebben bij je kerstdiner (kijk op Pinterest) maakt dat het straks allemaal een stuk minder spannend wordt.