Zelfgemaakte venkelijs | wat eten we vandaag?

Hè, ijs met groente?!’ We horen het je denken. Maar boy o boy, wacht maar tot je dit venkelijs een keer proeft. En nee: er gaan dus geen venkelknollen in (kan wel, doen we niet), maar venkelzaadjes.

Foto: Nancy van Batenburg

Foto: Nancy van Batenburg

Lees meer over
Eten en drinkenVoor 8 tot 10 bolletjes

450 ml volle melk

380 ml slagroom

180 ml kristalsuiker

2 eieren

1,5 eetlepel venkelzaad

1 tl vanille-extract

Snuf zout

Eventueel: ijshoorntjes

IJsmachineZo maak je het:

Rooster de venkelzaadjes alvast in een droge koekenpan, zodat hun aroma’s vrijkomen.Verwarm de suiker (die hebben we hiernaast bewust weergegeven in milliliters, zodat je voor alles dezelfde maatbeker kunt gebruiken), melk en een snuf zout in een steelpannetje op middelhoog vuur, tot ze tegen de kook aan komen.

Klop ondertussen de eieren los en voeg het vanille-extract toe.

Giet nu 125 ml van de warme melk rustig bij de losgeklopte eieren. Klop nog even door. Voeg daarna de eieren toe aan het pannetje met warme melk en laat nog 2 à 3 minuten doorwarmen, op laag vuur, tot het iets is ingedikt.

Haal de pan van het vuur, voeg de venkelzaadjes toe en laat het mengsel afkoelen. Roer dan de room erdoor en zet het een nachtje in de koelkast.

Na een nachtje slapen…

De volgende dag giet je het mengsel door een zeef, zodat de venkelzaadjes achterblijven. Daarna mag het mengsel in de ijsmachine. Zo’n 20 tot 40 minuten, tot je ijs de gewenste consistentie heeft.

Vers uit de ijsmachine is -ie ‘t lekkerst. De rest schep je over in een bak die je in de vriezer zet, om verder op te stijven.

menu