Zalm met salsa verde, krieltjes en haricots verts | wat eten we vandaag?

Foto Nancy van Batenburg
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 4 stukjes zalm
- 500 gram krieltjes, in de schil
- 350 gram haricots verts
- Handje pistachenoten
- Olijfolie
- Zout
- Voor de salsa verde:
- 600 gram tomatillo’s (of een alternatief)
- 1 kleine witte ui, gepeld en in kwarten
- 1 tot 3 jalapeño’s (afhankelijk van hoe spicy je ‘m wil)
- 4 tenen knoflook, gepeld
- Handje korianderblaadjes
- 2 eetlepels limoensap
- Snufje zout
Hoe maak je het?
Maak eerst de salsa verde. Zet daarvoor de grillstand van je oven aan.
Leg de tomatillo’s samen met de ui, knoflook en jalapeño’s op een bakplaat en zet ze ongeveer 5 minuten onder de grill, tot ze geblakerd zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen. Doe ze samen met de koriander en het zout in een keukenmachine en draai tot een salsa.
Stoom de krieltjes in een zeef of vergiet boven een pan kokend water in ongeveer 10 minuten gaar. Test met een mesje of je er makkelijk doorheen glijdt. Zo niet, laat ze dan nog een paar minuten langer stomen. Hussel de warme krieltjes door de salsa verde.
Kook de haricots verts in 4 tot 6 minuten gaar. Giet af en doe ze terug in de pan, met een scheutje olijfolie. Verdeel de pistachenoten erover.
Bak de zalm in olijfolie aan beide kanten mooi gaar. Reken ongeveer 3 tot 4 minuten per kant.
Schep de haricots verts met pistache op het bord, leg de zalm erbovenop. Schik de krieltjes met de salsa verde eromheen. Lepel tot slot nog wat salsa verde op de zalm en maak af met wat zout.