Van zware kost tot nouveau hip: eten op de Wadden

De Waddenkust die in S-vorm slingert van Texel tot Fanø heeft veel overeenkomsten, ook culinair gezien. Maar boeren en vissers zijn vrijwel verdwenen op de Wadden, en met hen verdween de klassieke keuken van de eilanden. Toch herleeft er af en toe wat van de culinaire traditie. Maar wel met een toeristisch sausje.

Wadvissers

Wadvissers

Lees meer over
Eten en drinken

Oesters, we hebben ze op Texel geplukt om de hoek van de haven waar de veerboot vanuit Den Helder aanmeert; op grote drooggevallen zandbanken tussen het Groninger Hogeland en Schiermonnikoog; we zagen een exemplaar van het formaat van een mannenschoen in het Waddensmuseum bij het Deense Ribe. Het was de grootste oester ooit gevonden, een beest van een jaar of twintig oud, met een kleine twee ons aan op te slurpen vlees. Hij deed het tweede deel van zijn Latijnse naam, crassostrea gigas , zeker eer aan. Een tweekleppige van een soort die sinds de jaren tachtig het hele Waddensnoer van Texel tot het laatste kraaltje Fanø voor kust van Midden-Jutland aaneenreeg in zijn expansiedrift. Waarbij hij de lokale waddenoester, de ostrea edulis of platte oester, verdreef.

Nieuws

menu