Verbazend lekker: vegetarische paté van gepofte knolselderij
Heb je geen idee waar je je gasten nu weer mee moet verrassen tijdens de paasbrunch, zeker qua afdeling vegetarisch? Zoek niet verder. Maak gewoon deze vegetarische paté van gepofte knolselderij. Zó lekker, dat zelfs de doorgewinterde carnivoor hier zielsgelukkig van wordt.

Foto: Nancy van Batenburg
Voor een flinke rol:
1 medium knolselderij
1 laurierblaadje
350 gram witte bonen
1 teen knoflook, fijngesneden
1 eetlepel kokoslie, ghee of zachte boter
De geraspte schil van 1 citroen
Flinke snuf zwarte peper
Flinke snuf verse nootmuskaat
Flinke snuf zout
Voor de kruidenkorst:
Verse tijm
Verse rozemarijn
Verse oregano
1 theelepel gedroogde chili
Zoutvlokken
Zwarte peper
Gepofte knolselderij maken
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Snijd de onderkant van de knolselderij. Snijd daarna ook een plakje van de bovenkant. De schil laat je er gewoon aan zitten. Leg twee banen aluminiumfolie kruislings over elkaar heen en zet de knolselderij in het midden. Leg er een flinke snuf zout bovenop, een laurierblaadje en een dikke klont boter. Verpak de knolselderij goed in het aluminiumfolie en zet ‘m in de voorverwarmde oven. Net zolang tot het vlees mooi zacht is. Laat de gepofte knolselderij daarna afkoelen in het folie, voordat je ‘m in blokjes snijdt.
Zo maak je deze vegetarische paté
Laat de witte bonen goed uitlekken en meng ze in een keukenmachine (of in een blender) met de knoflook. Doe de gare blokjes knolselderij erbij, samen met de geraspte citroenschil, zwarte peper, zout, nootmuskaat en de ghee of kokosolie.
Laat de machine draaien tot je een wat grovere puree hebt.
Leg een lang stuk plasticfolie op je werkblad en schep de vegetarische paté erop. Rol het plasticfolie zó op, dat je een worst maakt van de paté. Draai de uiteinden strak dicht. Haal de paté daarna weer voorzichtig uit de folie en rol door de kruiden. Leg de opgerolde vegetarische paté een paar uur in de koelkast, om op te stijven. Daarna kun je er plakjes van snijden.