Oliebollen uit de airfryer: wel of niet doen?

Met oudejaarsavond in het vizier worden er weer flink wat oliebollen weggewerkt. Thuisbakkers draaien hun hand er niet voor om. Hoe zit het met oliebollen uit de airfryer? We zoeken het voor je uit!

Oliebollen uit de airfryer

Oliebollen uit de airfryer

Lees meer over
Eten en drinken

De Groningse Pauline Weuring van het populaire foodblog (en kookboeken) was gewend om oliebollen gewoon in olie te frituren, maar sloeg aan het experimenteren met haar airfryer.

Vieze lucht

„Wij zijn thuis gewend om met oudjaarsdag de hele dag door oliebollen te eten, in allerlei soorten trouwens. Met banketbakkersroom, rum-rozijnen en bijvoorbeeld ananas”, vertelt Weuring. „Dat zorgde wel steeds voor een sterke frituurlucht in huis. Dat maakte me nieuwsgierig naar oliebollen uit een airfryer.”

Zo’n oliebol vergt wel een aanpassing van het recept, aldus Weuring. „Je gebruikt voor het deeg minder vocht dan normaal: ik ga voor 400 ml melk in plaats van 500 ml melk op 500 gram bloem. Bij frituren schroeit het vochtige deeg meteen helemaal dicht. In een airfryer duurt dat wat langer, daarom gebruik ik minder vocht. Voor de rest is het recept gelijk. Je kunt ook een oliebollenmix uit de supermarkt gebruiken en minder melk toevoegen.”

Voordat je de oliebollen in de airfryer stopt moet je ze wel goed sprayen met plantaardige olie. „Om dat krokante korstje te krijgen. Ik gebruik olijfolie en heb het grootste apparaat van Philips thuis. Daar kan ik per keer ongeveer vijf stuks in kwijt.” Check voor de zekerheid bij andere fabrikanten van airfryers of hun apparaten geschikt zijn voor oliebollen.

Smaak

Maar dan de belangrijkste vraag: hoe zit het met de smaak van die oliebollen uit de airfryer? Weuring: „De smaak is bijna hetzelfde, van binnen is hij wel wat steviger, minder luchtig. Het gaat iets meer richting brood. Maar met een lekkere vulling maakt het eigenlijk niet zoveel uit!”

Kijk hier voor Pauline Weurings recept voor oliebollen uit de airfryer.

menu