Mast-o khiar | Perzische komkommer- en yoghurtsalade
Mast-o khiar is een klassieke Perzische dip en betekent letterlijk yoghurt met komkommer. Heerlijk als dip of als frisse toevoeging bij het avondeten. Mast-o khiar is zelfs lekker bij de lunch. Eigenlijk wil ik dit de hele dag wel eten.

Foto: Hilly Lautenbach
Hoe kom ik ineens op dit Perzische recept? Ik ben mij aan het verdiepen in andere keukens. Daarom maakte ik dit recept met Maryam Shekoh (@healthbymaryam op Instagram). Door samen te koken leerde ik meer over de Perzische keuken en andere culturen. Dat is zo waardevol! En het is vooral erg lekker om je (voedsel) horizon te verbreden. Zo ga ik binnenkort ook bij mensen langs om onder andere de Marokkaanse- en Somalische keuken te ontdekken.
Voor 1 kom
1/2 komkommer
250 ml Griekse- of dikke yoghurt
1 theelepel gedroogde dille
1 theelepel gedroogde munt
Zout en peper
Tip : heb je verse dille en munt? Dan kun je dat uiteraard ook gebruiken.
Eventueel als garnering: walnoten en gedroogde rozenblaadjes
Zo maak je het:
Rasp de komkommer en doe de geraspte komkommer in een kom. Roer de Griekse yoghurt, gedroogde dille en munt erdoor. Proef en breng extra op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!