We eten met z'n allen heel wat tomaten, maar hoe gezond zijn ze eigenlijk (en hoe kun je ze het best bewaren)?

Tomatensoep, tomatensaus, ketchup, salsa, tomatenpuree. Ongemerkt eten we in Nederland aardig wat tomaten. Maar hoe gezond zijn ze en hoe kun je ze het beste bewaren? Hier lees je alles over de tomaat.

Tomaten zijn erg gezond

Tomaten zijn erg gezond FOTO: SHUTTERSTOCK

Lees meer over
Eten en drinken
Gezond

De tomaat bevat vitamine C, A, B1, B2 en B6. Daarnaast zit er kalium, fosfor en magnesium in. Naar tomaten is al veel onderzoek gedaan. Het meest wordt er onderzoek gedaan naar lycopeen. Dat is een stofje waar veel van aanwezig is in de tomaat. Dit stofje zorgt dat ze een mooie rode kleur krijgen, maar ook helpt ook het risico op kanker, hart-en vaatziekten te verkleinen. Het is een krachtig anti-oxidant en het is bekend dat het helpt in het bestrijden van verschillende soorten kanker, zoals: borstkanker, baarmoederhalskanker, darmkanker, slokdarmkanker, keelkanker, prostaatkanker, mondkanker en maagkanker. Lycopeen zit ook in andere rode vruchten, zoals watermeloen en rozenbottels. Antioxidanten beschermen je lichaamscellen tegen schadelijke stoffen.

Nieuws

menu