Groentesoep met dille en uiencrunch | wat eten we vandaag
Groentesoep is ‘n echte klassieker. Fijn voor in de winter, maar omdat ‘ie zo licht is ook perfect bij warmer weer. Deze groentesoep is vegan en zit – wat had je gedacht – bomvol groenten. We brengen ‘m op smaak met dille en maken ‘m af met een knapperige uiencrunch. En dat is lékker!

Groentesoep met dille en uiencrunch.
In deze soep gebruiken we fregola, kleine pastabolletjes. Fregola vind je in Italiaanse delicatessewinkeltjes of in grotere supermarkten. Niet gevonden? Gebruik dan een andere kleinere pastasoort, zoals vermicelli of orzo.
Voor 4 personen
Voor de groentesoep:
2 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesnipperd
2 wortel, in grove stukken
1 prei, fijn gesneden
1 stronk bleekselderij, in dunne plakjes
1 theelepel tijm, gedroogd
1 blokje groentebouillon
2 liter water
80 gram fregola
1/2 citroen, het sap
Bosje dille, vers
Peper & zout
Voor de uiencrunch:
200 ml zonnebloemolie om in te frituren
1 eetlepel maizena
1 citroen
de geraspte schil
1 theelepel dille
zout & peper
2 sjalotten, in dunne ringen
Zo maak je het
Verhit de olijfolie in een soeppan. Voeg de ui, knoflook, wortel, prei, bleekselderij en tijm toe en bak in ongeveer 5 minuten glazig. Voeg een blokje groentebouillon toe samen met 2 liter water. Breng aan de kook en laat het bouillonblokje oplossen. Doe de fregola (of andere pasta) bij de soep. Kook de soep tot de fregola al dente is. Voeg citroensap en verse takjes dille toe en roer goed. Proef af op peper en zout.
Zet voor de uiencrunch een steelpannetje met zonnebloemolie op het vuur. Meng ondertussen de maizena, dille, citroenrasp, zout en peper in een kom. Doe daarna de dun gesneden sjalotten erbij en hussel door elkaar.
Voeg de ui toe aan de hete olie en bak krokant in 20 minuten op laag vuur.
Haal uien uit de pan wanneer ze goudbruin zijn en laat uitlekken.
Verdeel de groentesoep over kommen. Maak de soep af met takjes dille, uiencrunch en een paar druppen extra olijfolie.