De nieuwe haring is in aantocht. We zijn er dol op. Maar hoe gezond is haring eigenlijk?

Zodra de nieuwe haring er weer is, gaan Nederlanders zich massaal te buiten aan de vis. In de eerste vier weken van het nieuwe haringseizoen eten we een vijfde van de totale hoeveelheid die er in een jaar doorheen gaat, meldt de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.

Eerste Hollandse Nieuwe uitgedeeld op GGD-vaccinatielocaties

Eerste Hollandse Nieuwe uitgedeeld op GGD-vaccinatielocaties ANP

In totaal wordt er per jaar zo’n 25 miljoen kilo haring verwerkt tot maatjesharing. Dat komt neer op zo’n 180 miljoen haringen. De helft daarvan komt naar Nederland, de rest gaat voornamelijk naar Duitsland, waar de Holländischer Matje ook populair is, en België. Ook van oorsprong Nederlandse en Duitse gemeenschappen op andere plekken in de wereld kunnen van een harinkje genieten.

In de maatjesharingwereld gaat jaarlijks zo’n 300 miljoen euro om. Dat is de waarde van de gefileerde haringen. Maatjesharing vormt echter maar een klein deel van wat er met de gevangen Noordzeeharing gebeurt. In 2017 mag er bijvoorbeeld ruim 481 miljoen kilo van de vis gevangen worden.

De rest van die haring komt ook deels naar Nederland, maar wordt dan bijvoorbeeld tot zure haring, bakbokking of rolmopsen verwerkt. Ook in Scandinavië, Groot-Brittannië en de landen rond de Oostzee vinden haringen gretig aftrek.

Hoe gezond is haring

  • Haring bevat per 100 gram ongeveer 16 gram vet. Dit hangt af van het moment van vangst
  • 18 gram proteïne en een flinke dosis vitamines.
  • Er zitten zo’n 222 kcal in 100 gram haring.
  • Dit zijn de vitamines die in haring zitten op een rijtje: Vitamine A, Vitamine B, Vitamine B2, Vitamine B6, Vitamine B11, VitamineB12, Vitamine C en vooral Vitamine D.

Regelmatig een haring eten is dus erg gezond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Culinair
Eten & drinken