Creëer de ultieme Aziatische rijstbowl met omelet en krokante kip | wat eten we vandaag?
Deze Aziatische rijstbowl met omelet en krokante kip is zó verschrikkelijk lekker, dat het bijna misdadig is. In Japan noemen ze het oyako don. Dat betekent letterlijk ouder & kind rijstschotel, omdat er zowel kip als ei in dit recept gaat.

Aziatische rijstbowl met omelet en krokante kip
Voor 2 personen:
2 kipfilets
Gekookte rijst voor 2 personen
3 grote eieren
2 theelepels geraspte gember
1 teen knoflook, fijngehakt
120 ml kippenbouillon
2 theelepels suiker
1 eetlepel sojasaus
2 theelepels mirin
70 gram panko of paneermeel
60 gram bloem
1 bosui, in ringetjes
Wat fijngehakte bieslook
(optioneel)
Zonnebloemolie
Zout & peper
Voor de miso-mayonaise:
2 eetlepels mayonaise
1 theelepel witte miso
Zo maak je deze Aziatische rijstbowl
Zet drie borden klaar: eentje met bloem, eentje met een losgeklopt ei en een bord met panko. Kruid de bloem met zout en peper. Sla de kipfilets met een deegroller plat tussen twee stukken bakpapier (of huishoudfolie), tot ze een dikte hebben van ongeveer 1 centimeter. Bestrooi aan beide kanten met zout en peper.
Laat een flinke klont roomboter of wat zonnebloemolie heet worden in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Haal de kipschnitzels achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko en bak ze aan beide kanten krokant in de pan. Leg ze even opzij op een bordje met keukenpapier en snijd ze daarna in plakjes. Meng ondertussen de bouillon met de mirin, suiker en sojasaus in een kom. Klop in een andere kom de twee eieren los.
Bak de gember en knoflook een minuutje op medium vuur in een grote koekenpan. Doe de bouillon met de andere smaakmakers in de pan en laat ongeveer 4 minuten zachtjes inkoken. Leg de in reepjes gesneden kipschnitzels voorzichtig in de saus en giet dan de losgeklopte eieren eroverheen. Zorg dat de kip helemaal omringd is met ei. Laat dit een paar minuten bakken op medium tot laag vuur tot de omelet helemaal is gestold.
Verdeel de omelet daarna in twee stukken. Schep wat gekookte rijst in een kom en leg daar de omelet met de kip bovenop. Strooi er wat bosui en bieslook overheen. Meng in een kom de mayonaise met de witte miso en maak je rijstbowl af met een lik miso-mayonaise.