Samen met

'We zijn een laagdrempelige ontmoetingsplek' | vrijwilligersprijs

Samen Zijn Jubbega. Foto: Mirjam de Vries Samen Zijn Jubbega. Foto: Mirjam de Vries

Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2022 staan deze week de vrijwilligers van Samen Zijn Jubbega centraal. Mirjam de Vries en Jolanda de Vos vertellen over hun werk bij deze organisatie.
Lees meer over
Heerenveense Courant

Sinds enkele weken is Samen Zijn Jubbega in het multifunctioneel centrum De Kompenije actief. Mirjam de Vries en Jolanda de Vos zijn de betrokken vrijwilligers bij deze wekelijkse middag. Elke donderdagmiddag tussen 14 en 16 uur opent Samen Zijn Jubbega de deuren in De Kompenije voor iedereen die zin heeft in een kopje koffie.

,,We zijn een paar weken geleden begonnen met Samen Zijn Jubbega”, zegt Jolanda de Vos (57). Het was eigenlijk de bedoeling om al in december te beginnen. Maar de maatregelen rondom Corona zorgden ervoor dat pas in maart van dit jaar een start werd gemaakt met deze wekelijkse bijeenkomsten.

Bij deze organisatie draait het om de ontmoeting, zegt Mirjam de Vries (32), de andere vrijwilliger van Samen Zijn Jubbega. ,,De gezelligheid staat voorop”, zegt Mirjam. Of je nu komt om een kopje koffie te drinken, of juist om iets actiefs te doen: het maakt niet uit, je bent van harte welkom.

De activiteiten volgen op wat de bezoekers zelf willen doen. ,,Sommige bezoekers komen alleen voor een kopje koffie. Anderen juist om iets actiefs te doen”, vertelt Mirjam.

,,Op deze manier wil ik laten zien dat ik wel wil werken”, zegt Jolanda. ,,Bij Samen Zijn Jubbega draait het om de gezelligheid. En je ziet de dankbaarheid van de bezoekers.”

Dat beaamt haar collega Mirjam ook. ,,We zijn er voor alle bezoekers. Leeftijd maakt niets uit, we zijn een laagdrempelige ontmoetingsplek.”

Vanwege die laagdrempeligheid is bewust gekozen voor de naam Samen Zijn Jubbega, zegt Mirjam. ,,Als we een label aan de bijeenkomsten hangen, haken mensen af. Want als we ons een creatieve ontmoetingsplek noemen, zijn er mensen die niet komen omdat ze zichzelf niet creatief vinden.”

Mirjam en Jolanda benadrukken dat de ontmoeting in de afgelopen twee jaar erg lastig is geweest. Om het samen zijn te ondersteunen, is dus Samen Zijn Jubbega gestart. Waarbij ontmoeting staat voorop. ,,Het is een groep dat inmiddels de kern is geworden. Maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd bij Samen Zijn Jubbega”, vertelt Mirjam.

Over de zin en noodzaak van het vrijwilligerswerk zijn Jolanda en Mirjam eensgezind. Het gaat om een bijdrage aan de samenleving. ,,Sommige mensen verklaren me voor gek dat ik dit werk onbetaald doe”, zegt Jolanda. ,,Maar dit is onbetaalbaar. Kijk eens naar de dankbaarheid die je er voor terug krijgt. Daar doe ik het voor.”

,,Iets doen voor een ander hoeft niets te kosten en ook niets op te leveren in termen van geld”, zegt Mirjam. ,,Het gaat erom dat je iets goed doet voor je omgeving, de mensen in je buurt. En dat is hartstikke gezellig en leuk. Iedereen is elke donderdagmiddag welkom in de Kompenije voor ontmoeting.”

Samen Zijn Jubbega is elke donderdagmiddag tussen 14 en 16 uur in multifunctioneel gebouw De Kompenije.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Heerenveense Courant

Nieuws

menu