Mini-documentaire Antea Group uit Heerenveen over langste drone-vlucht ooit (van Oranjewoud naar Kopenhagen)

Een drone maakt de langste niet-militaire vlucht ooit van 611 kilometer. Het luchtvoertuig gaat van Oranjewoud naar Kopenhagen.

Een drone maakt de langste niet-militaire vlucht ooit van 611 kilometer. Het luchtvoertuig gaat van Oranjewoud naar Kopenhagen. Foto: Antea Group

Ingenieurs- en adviesbureau Antea Group uit Heerenveen presenteerde dinsdag een mini-documentaire van het project Xpedition New Horizons, de naar eigen zeggen langste niet-militaire dronevlucht ooit.
Lees meer over
Heerenveen

Binnen vijf dagen vloog de drone 611 kilometer van Oranjewoud naar Kopenhagen, met onder meer een tussenlanding in de Eemshaven. Het was volgens Irma Kooistra van Antea voor het eerst dat een niet-militaire drone een vlucht van deze afstand door het luchtruim van drie verschillende landen heeft gemaakt.

De drone voerde de vlucht vorig jaar oktober uit. De vlucht was al in juli gepland, maar het duurde langer dan verwacht om een vliegvergunning te krijgen voor het Duitse luchtruim.

De vlucht in oktober slaagde uiteindelijk wel en de mini-documentaire die daarover is gemaakt werd dinsdag gepresenteerd.