Inwoners Goutum proberen met petitie geplande woningbouw De Hem te keren

De Hounspolder. FOTO ARCHIEF LC

Om de ontwikkeling van buurtschap De Hem, in weilanden tussen de Wergeasterdyk en de Hounsdyk bij Goutum, te keren, is dorpsbelang Goutum een petitie gestart. Die is inmiddels al 700 keer ondertekend.
Lees meer over
Leeuwarden

Die 700 handtekeningen staan al onder de petitie, terwijl de ‘campagne’ officieel vrijdag pas is gestart.

Inwoners van Goutum zien het groen, waar het dorp ooit door omgeven was, steeds meer verdwijnen. „Van landelijk wonen, dat de nieuwe inwoners steeds wordt voorgeschoteld, is geen sprake meer. Veel steen en heel weinig groen”, aldus dorpsbelang.

Bovendien ligt er in het gebied dat bebouwd zal gaan worden met 400 woningen een weidevogelpolder, de Hounspolder. Dat, en het feit dat de gemeenteraad van Leeuwarden in 2018 een motie ondertekende dat er meer aandacht moet komen voor het groen in De Zuidlanden, maakt dat de gemeente volgens dorpsbelang af moet zien van bebouwing van het gebied De Hem. „Met name omdat er in Leeuwarden voldoende bouwlocaties zijn die verder zijn in de ontwikkeling, zoals Middelsee en Blitsaerd. Daarmee kunnen we de laatste groen ruimte aan de zuidkant van Goutum besparen.”

Nieuws

menu