Funda-surfers neuzen steeds fanatieker rond in Friesland

Het kon niemand ontgaan dat huizenzoekers uit de rest van Nederland steeds fanatieker rondneuzen in Friesland. Huizensite Funda analyseerde het online zoekgedrag. Wat blijkt? De aandacht voor woningen in Friesland is in een jaar tijd meer dan verdubbeld.

Wonen op een dorp lacht vooral doorstromers toe. De luchtfoto toont Wons.

Wonen op een dorp lacht vooral doorstromers toe. De luchtfoto toont Wons. FOTO ARODI BUITENWERF

Friesland en Groningen zijn landelijk gezien echte uitschieters, stelt Meryl van de Sandt van Funda.nl, de website van makelaarsvereniging NVM. Analyse van het zoekgedrag laat zien dat beschikbare woningen in Friesland vorig jaar 110 procent vaker in zoekopdrachten verschenen (ten opzichte van 2019) en die in Groningen zelf 125 procent vaker. Binnen Friesland is vooral de oostelijke regio (Drachten en omgeving) in trek.

Het is niet zo dat er in 2019 weinig in Friesland werd gezocht, en dat er daardoor ruimte was voor inhaalgroei, laat Funda weten. ,,In 2019 lag het bereik in Friesland net boven het landelijke gemiddelde.’’ Er was toen landelijk een groei van 76 procent ten opzichte van 2018.

Grote drukte bij Friese makelaars

Het bleef niet bij online zoeken en kijken. In beide provincies was ook de grootste toename in contact met de makelaar. Friese makelaars noteerden 141 procent meer contacten, Groninger makelaars 167 procent.

Vooral in het oosten van Friesland loopt de concurrentie hoog op. Makelaars in deze regio zagen het aantal contacten per beschikbare woningen met 199 procent groeien. Druk was het ook in de NVM-regio’s Zuid-West Friesland (158 procent groei) en Noord-West Friesland (140 procent).

Ter vergelijking: in een dure woonstad als Amsterdam nam het aantal zoekacties vorig jaar met 40 procent toe en het aantal contacten met de makelaar met 18 procent.

Dorp boven aan verlanglijst

Funda ziet een verband met een sterk stijgende belangstelling voor wonen in een dorp. Uit gegevens over februari 2021 blijkt dat de meerderheid van de respondenten die naar een andere woonplaats wil, een dorp boven aan de verlanglijst zet. ,,Dit geldt zowel voor mensen die nu in een dorp wonen als voor mensen die nu in een grote of kleine stad wonen. Verhuizen naar een grote stad is het minst populair.’’

Vooral doorstromers verkiezen een dorp boven een stad. Veel starters (40 procent) hebben een voorkeur voor een kleine stad. Verhuizen naar een grote stad lacht beide groepen het minst toe.

Buitenruimte belangrijker dan prijs

Kandidaat-kopers willen vooral meer buitenruimte (47 procent), roemen de de sfeer van een dorp (34) of vinden de stad te druk worden (30 procent). Voor 26 procent spelen de kosten een belangrijke rol om naar een dorp te willen verhuizen.

De Funda-cijfers hebben ook beperkingen. Weliswaar zijn de IP-adressen van de zoekers vastgelegd, maar die geven volgens Van de Sandt onvoldoende zekerheid over de huidige woonplaats van de zoekers. Dus welk aandeel uit bijvoorbeeld de Randstad komt, is niet bekend.

Of ze in Friesland ook echt vaker op dorpen klikken, of misschien toch ook vaak op (kleine) steden, laten de cijfers evenmin zien. Verder is niet bekend in welke mate de zoekers een tweede woonhuis zoeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Woningmarkt