Zijn coquilles waren 'one of the best': Jan Smink uit Wolvega pakt podium bij internationale kookwedstrijd

Jan Smink. FOTO ANP/CATRINUS VAN DER VEEN

Jan Smink uit Wolvega heeft bij de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs de derde plek behaald. De uitslag van de 53ste editie werd dinsdagavond tijdens een gala bekendgemaakt.
Lees meer over
Weststellingwerf

,,Yes. Podium. Top top top.'' Laaiend enthousiast meldt Smink via WhatsApp dat hij de derde plek te pakken heeft en dus het podium heeft behaald. Hij wint onder andere een geldbedrag van 2500 euro en mag speciale champagnes - Taittinger is een prestigieus Frans champagnehuis - mee naar huis nemen.

Wekker om half 5

Het was een bijzonder lange dag voor topkok Smink. Al om half vijf ging de wekker en reed hij naar Parijs, na een nacht met drie uurtjes slaap. Hij lag vooral te malen, over wat zou komen. De jury van de kookwedstrijd had voor de koks twee opdrachten in gedachten: eentje met coquilles (Sint Jacobsschelpen) - die werd van tevoren al bekendgemaakt - en een geheime opdracht. Deze werd pas maandagavond aan de chefs uitgelegd. Ze moesten een typisch Frans gerecht maken: een pithivier (een taart van bladerdeeg). De chefs hadden vier uren de tijd om de twee gangen door te geven. De eerste moest na 3 uren en 45 minuten klaar zijn. Wie te laat was, kon op minpunten rekenen.

Smink is eigenaar van Restaurant Smink in Wolvega en mocht Nederland vertegenwoordigen bij de prestigieuze kookwedstrijd. Hij werkte onder andere vijf jaar in sterrenrestaurant De Librije en Lauswolt en heeft meerdere Bocuse D’Or-titels op zijn naam. Smink moest het in Parijs opnemen tegen zeven internationale topchefs uit Frankrijk, Japan, België, Zwitserland, Engeland, Duitsland en Zweden.

'One of the best'

De coquilles van Smink werden door de jury als ‘one of the best’ beoordeeld. Hij gebruikte meer technieken dan de rest van het deelnemersveld. De pithivier vond hij wel lastig. ,,Ik had er nog nooit van gehoord en het dus ook nog nooit gemaakt. Ik ben maar wat gaan googelen en heb er vannacht veel over nagedacht hoe ik dat zou aanpakken.’’ Smink vertelde de jury dan ook eerlijk dat hij het gerecht nog niet eerder had klaargemaakt.

Dat namens Engeland en België en vanzelfsprekend ook Frankrijk drie Franse koks meededen aan de wedstrijd, vond hij minder. ,,Zij wisten natuurlijk wel wat een pithivier was, het is een überklassiek Frans gerecht. Zij hadden wel een voorsprong, maar het was voor mij sowieso een leerzame ervaring.’’

Nieuws

menu