Zes mannen voerden een schrikbewind in Wolvega. Iedereen kent ze, maar niemand durft te praten

De zes mannen die dinsdag zijn aangehouden voor drugshandel, witwassen en het vormen van een criminele organisatie, zijn in Wolvega vooral bekend door hun intimiderende gedrag en ondermijning van ambtenaren.

Foto:

Foto: CAMJO media / Jaring Rispens

Inwoners laten zich, ook anoniem, niet graag uit over de groep. „Iedereen kent ze wel, maar zal oppervlakkig blijven omdat mensen niet over hen durven te praten”, zegt een jonge vrouw bij een supermarkt aan de Van Harenstraat. 

De twintigjarige vrouw kijkt af en toe om zich heen om te zien wie er binnen gehoorafstand is van het gesprek tussen haar en de verslaggever. Dat doen ook andere jongeren die op straat worden geïnterviewd over de aanhouding van een aantal leeftijdgenoten. De angst om te praten over de groep komt overeen met het beeld dat burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf eerder schetste tijdens een persconferentie dinsdagmiddag.

„De mannen zijn al jaren bekend. Ze gedragen zich alsof ze de baas zijn op straat. Tegenover burgers, door middenin de nacht harde muziek te spelen in een woonwijk bijvoorbeeld of door voor een stoplicht uit de auto te stappen en mensen uit te schelden als iets hen niet zint. Maar ook richting twee raadsleden. Daar stonden ze onaangekondigd aan de voordeur. Als zij het idee hebben ‘jij hebt iets tegen mij’, dan komen ze thuis aan de deur. Op zich niet strafbaar, maar ze zeggen daarmee wel; ik weet waar je woont dus pas op wat je zegt.”

 

Dit type gedrag wordt ook door jongeren op straat herkend. „Als de horeca om 04:00 dichtgaat, maar zij willen tot 05:00 of 06:00 uur blijven, dan gaat de horeca niet dicht”, zegt een vrouw. „En als je een drankje aan de bar bestelt, en zij bieden aan om er een voor je te bestellen, dan krijg je opeens 20 wijn voor je neus. Dat durf je dan niet af te slaan.” Een andere vrouw zegt de groep zelf niet te kennen, maar weet wel over wie het gaat. „Ik ken ze van het uitgaan. Met hen is er altijd ruzie. Ik heb weleens met een vriendin binnen moeten wachten tot de vechtpartij buiten over was. Daar stond zo’n twintig man. Was gewoon niet veilig om naar buiten te gaan.” Dat zegt ook een jongen. „Ik ken ze niet, maar ik weet wel dat er altijd gezeik was met uitgaan.”

Volgens de politie hadden de verdachten op papier geen bezit of inkomen, maar reden ze wel in snelle auto’s en lieten het breed hangen. „Dat zag je ook veel op Snapchat”, zegt een van de jonge vrouwen op straat. „Dan posten ze iets met pakken geld ofzo. En dat trekt jongeren aan. Iedereen wil wel een Mercedes rijden. Je zou het niet denken, maar er gebeurt echt veel hier in Wolvega. Je ziet het alleen niet gelijk.” Een paar andere vrouwen nemen het voor de verdachten op. „Dit is misschien hun beroepsmatige kant, maar het zijn prima, aardige jongens die altijd vrolijk een praatje maken.”

Volgens de politie werd het geld dat de verdachten met de drugshandel naar Scandinavië verdienden weer witgewassen via bedrijfspanden in Wolvega. In die panden handelden ze in auto’s die niet op naam stonden of betaalden met zwart geld. Bij die handel maakten ze gebruik van zogenoemde katvangers; anderen die voor hen de bedrijfspanden huurden en de auto’s op naam hadden staan.

Volgens de burgemeester ontstond in Wolvega het beeld dat de groep, waarvan de verdachten de harde kern vormen, onaantastbaar waren en alles konden doen wat ze wilden. „Dat is niet zo, dit tolereren wij niet. De overheid is de baas op straat. Maar het bleek wel een taaie zaak. Voordat je actie kan ondernemen, moet je eerst bewijs verzamelen.” Dat bewijs werd dinsdag onder meer verzameld met doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden. Agenten vonden ongeveer tien kilo aan cocaïne en heroïne, een nepvuurwapen, zo’n 15.000 euro contant geld, vals geld en 36 cilinders lachgas.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf
Misdaad