Yvon Scheper van Opera Nijetrijne krijgt Koninklijke onderscheiding

FOTO LENUS VAN DER BROEK

Burgemeester van Weststellingwerf, André van de Nadort, reikte zaterdagmiddag een Koninkijke onderscheiding uit aan Yvon Scheper (71). De uitreiking vond plaats op het terrein van Opera Nijetrijne, gelegen aan de Scheene in de Rottige Meenthe.
Lees meer over
Weststellingwerf
Ooststellingwerf

Het lintje werd opgespeld door haar partner en mede producent Frits van Servellen. Als toegift trad het nieuwe NijeKwartet op.

Yvon Scheper is als initiatiefnemer, directeur, producent en organisator het gezicht van Opera Nijetrijne. Op initiatief van haar wordt al vanaf 2001 jaarlijks een opera opgevoerd. De opera’s zijn vaak onbekende, komische 18e eeuwse opera’s, vertaald in het Nederlands en dus goed te volgen. De opera’s worden gespeeld in de open lucht, midden in het landschap van de Rottige Meente.

Als gevolg van de coronacrisis kan de twintigste editie van de opera dit jaar geen doorgang vinden. De opera is geliefd bij een breed publiek en krijgt jaarlijks goede recensies van de landelijke pers. In 2008 werd Opera Nijetrijne zelfs vereerd met een bezoek van voormalig staatshoofd, prinses Beatrix.

Stichting Dagendraad

Scheper levert ook op een andere wijze een bijdrage aan de cultuur in Friesland. Ze is sinds 2015 voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Dagendraad. Deze stichting is verantwoordelijk voor de exploitatie van theater Le Brocope in Oldeberkoop. Theater Le Brocope organiseert jaarlijks een aantal voorstellingen, organiseert verbindende projecten en verschillende culturele evenementen.

Yvon Scheper is tevens mede-oprichter van de vereniging Vrienden van Satricum. De vereniging ondersteunt opgravingen in het antieke Satricum (stad gelegen circa zestig kilometer ten zuiden van Rome) in Italië. Ook is ze bestuurslid geweest van deze vereniging. Ze is nu nog steeds vrijwilliger.

Soroptimist International Club

Yvon Scheper werd op 9 april 1998 plechtig ingehuldigd als lid van de Soroptimist International Club Amsterdam Amstel. De Soroptimistclubs zetten zich wereldwijd in voor de bevordering van mensenrechten en de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes. Er is veel waardering voor de al meer dan twintig jaar lange, onvermoeibare inzet van Scheper voor deze club.

Nieuws

menu