Wolf doodt in maart 35 schapen in de Stellingwerven

Zwervende wolf duikt op in Flevoland ANP

Op basis van alle meldingen en zichtwaarnemingen kan gesteld worden dat er voor het eerst in de regio Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân een wolvenpaar is gevormd.
Lees meer over
Weststellingwerf
Ooststellingwerf

De wolven trekken gezamenlijk op en eten samen. Dat meldt Bij12, de organisatie die namens de provincies schade afhandelt. In maart werden in de Stellingwerven 35 schapen door een wolf gedood.

Dode schapen

De dood van twee schapen bij Nijeberkoop op 29 maart is nu officieel toegewezen aan een wolf. Dat geldt ook veertien dode schapen bij Makkinga op 14 maart en vier bij Gorredijk op 17 maart. Op 5 maart zijn twee schapen gedood door een wolf bij Elsloo. Daar was een wolf ook actief op 1 maart (vijf schapen), 24 februari (twee schapen) en 21 februari (één schaap). Op die laatste dag werden ook twee schapen gedood bij Makkinga. Ook op 9 februari is een schaap gedood bij Elsloo en op 1 februari drie bij Makkinga en drie bij Langedijke. Ook bij Vledder zijn dode schapen toegewezen aan een wolf.

Schotse hooglander

Nog in onderzoek zijn veertien doden schapen bij Boijl op 5 april, vijf schapen op 22 april en eentje op 29 april bij Makkinga. Er is ook nog geen bevestiging van de dood van een Schotse hooglander op 9 april bij Doldersum. Gaat het vermoedelijk om een aanval van een wolf, dan schakelt BIJ12 een taxateur in voor een bezoek aan de schapenhouder. Dit bezoek vindt bij voorkeur binnen 24 uur na de melding plaats, zodat de sporen in veel gevallen nog vers zijn en het DNA op tijd veiliggesteld kan worden. Eén keer per maand worden de DNA-analyses uitgevoerd van de monsters die door de taxateurs zijn verzameld. De uitslagen hiervan maakt BIJ12 vervolgens maandelijks bekend.

Veluwe

Uit verschillende waarnemingen blijkt dat de gevestigde roedel op de Noord-Veluwe volop in beweging is binnen het hele territorium en ook meermaals op de Midden-Veluwe wordt gezien. Ze leggen daarbij grote afstanden af. Verschillende nakomelingen van de roedel van de Noord-Veluwe zijn op zoek naar een eigen territorium, zo blijkt uit verschillende waarnemingen als keutels en camerabeelden

Nieuws

menu