Wethouders poten sneeuwklokjes in Stellingwerven voor meer biodiversiteit

Wethouder Hijlkema poot sneeuwklokjes in Haulerwijk. FOTO GEMEENTE OOSTSTELLINGWERF

‘Zonder biodiversiteit valt er niks te beleven.’ Onder dat motto voert de Friese Milieu Federatie actie. Er worden ruim tienduizend sneeuwklokjesbollen in de hele provincie gepoot.
Lees meer over
Weststellingwerf
Ooststellingwerf

Terreinbeheerders, natuur- en landschapsorganisaties, onderwijsinstellingen, de provincie en een groot aantal Friese gemeenten voren samen campagne om het belang van biodiversiteit te benadrukken. Want het gaat volgens de milieufederatie niet goed met de biodiversiteit. Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur, omdat er verschillende dier- en plantensoorten zijn blijft de natuur in evenwicht.

‘Samen met Malta bungelt Nederland in de Europese Unie onderaan de biodiversiteitsladder. In Nederland is de kwaliteit en kwantiteit van de natuur met zo’n 85 procent afgenomen ten opzichte van de oorspronkelijke situatie. Het Europese gemiddelde ligt op zo’n zestig procent afname.’ Tijdens de campagne watzullenwenoubeleven.nl wordt de link tussen biodiversiteit en het dagelijkse leven op ludieke wijze duidelijk gemaakt. ‘Zo is het sneeuwklokje medeverantwoordelijk voor bijvoorbeeld een zwoele zomernacht.’

700 sneeuwklokbolletjes

En dus poten ook bestuurders in de Stellingwerven bloembollen. Wethouder Hanneke Zonderland van Weststellingwerf was donderdag bezig met 700 sneeuwklokbolletjes in de tuin bij het gemeentehuis in Wolvega. Vrijdag was het de beurt aan wethouder Fimke Hijlkema van Ooststellingwerf. Ze plaatste bollen bij het beeld van het veenarbeidersgezin in Haulerwijk.

Maar ook inwoners kunnen meedoen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld sneeuwklokjes, alliums of dierenhotels voor een gereduceerde prijs aan te schaffen bij deelnemende tuincentra verdeeld over heel Fryslân. ‘Op deze wijze is het voor iedereen mogelijk om de eigen tuin voor een zacht prijsje biodivers en aangenaam voor dieren te maken.’

Nieuws

menu