Weststellingwerf van start met verduurzamen gebouwen

Het gemeentehuis van Weststellingwerf in Wolvega. FOTO ARCHIEF

De gemeente Weststellingwerf maakt een eerste stap in het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen.
Lees meer over
Weststellingwerf

Het is volgens het college niet realistisch om alle 28 gemeentelijke panden gelijktijdig te verduurzamen. Het gemeentehuis en de gemeentewerf in Wolvega, mfc ’t Vlechtwerk in Noordwolde, sportcomplex de Steense in Wolvega en sporthal de Duker in Noordwolde worden als eerste gebouwen duurzamer gemaakt, op weg naar een energieneutraal 2050. Deze gemeentelijke gebouwen zijn verantwoordelijk voor 64 procent van het totale gasverbruik en 71 procent van het totale elektraverbruik van de gemeentelijke vastgoedportefeuille. Het gaat om 217.035 euro per jaar.

Voor de fracties van D66, SDW en GroenLinks was het plan niet klaar voor besluitvorming. Geen visie, geen cijfers over de besparingen en geen creativiteit, lef en ambities. Maar een poging om het voorstel van de agenda te halen mislukte. De drie fracties stemden daarna tegen het voorstel. De VVD wilde best meer doen, mag zag na alle kritiek in een commissievergadering nu geen reden om daarom het plan nu vooruit te schuiven. ,,Dan gaat kostbare tijd verloren. We moeten later maar kijken hoe we het uitbouwen.''

De komende periode worden alleen die investeringen gedaan die financieel rendabel zijn, zoals het plaatsen van zonnepanelen en ledverlichting. Voor de financieel rendabele investeringen is naar verwachting 450.000 euro nodig in de periode 2021 tot en met 2024. Om het echt goed te doen was eigenlijk zo’n 1,5 miljoen euro nodig voor deze vijf gemeentelijke gebouwen.

Nieuws

menu