Werkstraffen voor jongeren die spoor van vernielingen achterlieten in Wolvega

FOTO FC WOLVEGA

Twee inwoners van Oldetrijne (18 en 19 jaar) en een 16-jarige jongen uit Wolvega zijn vrijdag door de politierechter en de kinderrechter veroordeeld tot werkstraffen voor een spoor van vernielingen dat ze hebben aangericht in de nacht van 25 op 26 oktober vorig jaar in Wolvega.
Lees meer over
Weststellingwerf

De drie zijn die nacht zo’n drie uren op pad geweest. Door heel Wolvega werden ramen ingekegeld, onder andere bij de kantine van FC Wolvega, bij de Monseigneur Scholtenschool en huisartsenpraktijk De Griffioen aan de Hoofdstraat Oost. Winkelruiten, bloembakken, een abri’s en ruiten van het NS-station, niets was veilig voor de jeugdige vandalen.

Op verschillende plaatsen werden autoruiten vernield en banden lek gestoken. „Ontzettend zorgelijk” noemde rechter Agma Baluah het dat het drietal aan het begin van de nacht nog door de politie was aangesproken, valse namen had opgegeven en vervolgens vrolijk doorging met vernielingen plegen. In eerste instantie hadden twee verdachten afgesproken om de schuld op de oudste af te schuiven, daar waren ze toch van teruggekomen.

Ze hadden bier gedronken en geblowd. De oudste van de drie was de enige die zich voor de politierechter moest verantwoorden, de andere twee zaken werden door de kinderrechter achter gesloten deuren behandeld. De uitspraak was wel openbaar. De rechter hield er wel rekening mee dat alle drie verdachten op de goede weg lijken te zijn en hun leven op orde hebben.

De 18-jarige had volgens de rechter het voortouw gehad, hij heeft de meeste vernielingen gepleegd. Hij werd veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur plus 20 uur voorwaardelijk. De andere twee kregen ieder een werkstraf van 40 uur en 20 uur voorwaardelijk. De drie draaien ook voor de schade op. Een deel van de claims werd afgewezen, omdat ze niet volgens de regels waren ingediend. Er bleef toch nog een bedrag van 4500 euro over, dat de verdachten gezamenlijk zullen moeten betalen.

Nieuws

menu