Vrijspraak voor twee broers in moordzaak Ida Klijnstra

Tekening: Petra Urban

Tekening: Petra Urban

De rechtbank heeft twee broers vrijgesproken voor de moord op Ida Klijnstra (52) uit De Blesse.
Lees meer over
Weststellingwerf

De vrouw werd op 23 juni 2008 dood aangetroffen op de vloer van haar woning in de Franke Deddenstraat. Haar man en dochter waren er een dag op uit geweest, Klijnstra paste op haar zes weken oude kleindochter. Bij thuiskomst vonden ze haar in een plas bloed.

De vader van de twee broers wordt door de rechtbank gezien als initiatiefnemer tot het misdrijf. Hij verkeerde, onder meer door een piramidespel, in geldnood. Hij had verschillende bedrijven op het oog waar volgens hem iets te halen viel.

Een daarvan was het zalencentrum dat Klijnstra runde met haar man. Toen de politie vier dagen later bij hem op de stoep stond, pleegde de man zelfmoord. Verwacht werd dat hij een overval zou plegen.

Schoen

Bij de huiszoeking vond de politie in de vaatwasser een schoen met een bloedspoor van Ida Klijnstra. Daarop is materiaal aangetroffen van de jongste broer, maar dat wil volgens de rechtbank niet zeggen dat hij die droeg in het huis van Klijnstra.

Het Openbaar Ministerie had zes jaar cel geëist tegen de oudste broer, een 40-jarige man uit Heerenveen, en tien jaar tegen de 35-jarige Wolvegaster.

De oudste meldde zich vorig jaar bij de politie om een verklaring af te leggen. De rechtbank plaatst grote vraagtekens bij deze verklaring, omdat de man verward was en zijn verhaal niet consciëntieus.