Verdachten van stelen en strippen bestelbusjes: 'Politieonderzoek is sciencefiction'

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Dinsdag, op de eerste dag van de behandeling van hun strafzaak bij de Leeuwarder rechtbank, bleven drie verdachten uit Noordwolde en Vledder (27, 40 en 62 jaar) ontkennen dat ze zich hebben beziggehouden met het op grote schaal stelen en strippen van – voornamelijk – bestelbusjes. Op de zitting werden ze geconfronteerd met de schadeclaims van gedupeerde autobezitters en verzekeraars: het gaat om een bedrag van ruim drie ton.
Lees meer over
Weststellingwerf

De zaak komt aan het rollen als de politie in oktober 2018 via Meld Misdaad Anoniem een tip krijgt dat er in loodsen in Wijnjewoude en Noordwolde gestolen auto’s worden gestript en van daaruit in onderdelen worden doorverkocht. Diezelfde maand wordt er bij het Van der Valk Hotel in Hoofddorp een VW Transporter gestolen.

De eigenaar, op dat moment op vakantie, krijgt via het trackingsysteem een melding dat zijn auto in beweging is. Uiteindelijk wordt de VW teruggevonden in de loods aan de Compagnonsvaart in Wijnjewoude. Daar blijken nog vijf gestolen bestelbusjes te staan, allemaal van diefstal afkomstig. De busjes komen voornamelijk uit Amsterdam en Arnhem.

No Surrender

Begin november pakt de politie de drie verdachten op, alle drie zouden (oud-) leden zijn van motorclub No Surrender, ze houden zich bezig met de autohandel en, in Noordwolde, de handel in oud ijzer. Op vijf locaties, in Vledder, Noordwolde en Steenwijk worden doorzoekingen gedaan.

In Steenwijk wordt de complete voorraad van het autobedrijf van een van de verdachten in beslag genomen. In de bedrijfsruimtes worden spullen gevonden die gebruikt kunnen worden om auto’s te stelen: apparatuur voor het uitlezen van autosloten en het uitschakelen van auto-alarmen, slotentrekkers, mastersleutels. Ook wordt een zogeheten ‘jammer’ aangetroffen, volgens het Agentschap Telecom een handig apparaat om trackingsystemen van auto’s te storen.

Verdachten blijven ontkennen

In de bedrijfsruimtes en bij de verdachten thuis worden wapens gevonden. Net als bij de politie blijven de verdachten ook bij de rechtbank ontkennen dat ze zich hebben beziggehouden met louche zaken. De 40-jarige verdachte zegt dat door de inval zijn bedrijf ,,naar de knoppen” is. Hij betitelt de uitkomsten van het politieonderzoek als ,,sciencefiction”.

Behalve het drietal heeft de politie meer verdachten aangehouden, mannen van wie DNA in de gestolen busjes is gevonden en die zich zouden hebben beziggehouden met het stelen en het overbrengen van de voertuigen naar Friesland.

Drie ton aan schadevorderingen

Op de zitting worden de verdachten geconfronteerd met ruim drie ton aan schadevorderingen, van particulieren van wie de auto’s zijn gestolen en vooral van verzekeraars die de premie die ze aan gedupeerde auto-eigenaren hebben uitbetaald op de verdachten willen verhalen.

Het gaat om tientallen voertuigen, op een eerdere zitting meldde de officier van justitie dat het dossier 75 autodiefstallen bevat. De rechtszaak wordt donderdag voortgezet: dan is het de beurt aan het Openbaar Ministerie voor de strafeisen en aan de advocaten voor de pleidooien.

Nieuws

menu