Topkok Jan Smink: 'Een tweede restaurant stond niet op de planning, maar ik moest iets bedenken'

Jan Smink, Hanno Schüller en Mark Terpstra voor Bodelaeke inspired by Smink. FOTO ROB ROTGERS

Eigenaar Jan Smink van restaurant Smink in Wolvega opent 1 juli de deuren van zijn tweede restaurant: Bodelaeke inspired by Smink. In Giethoorn. ,,Had ik ook een tweede zaak geopend als het geen coronatijd was? Misschien wel, misschien niet”, zegt hij.
Lees meer over
Weststellingwerf

De 32-jarige topkok had wel altijd de ambitie om een tweede zaak te beginnen. Door de coronacrisis kwam dit in een stroomversnelling terecht. ,,In mijn restaurant in Wolvega kan ik 34 gasten kwijt. Vanwege de anderhalvemetermaatregel, kan ik maar de helft van mijn tafels kwijt. Dat houd ik niet nog vijf, zes maanden vol; dan kan ik beter de stekker eruit trekken. Dus toen ben ik wel gaan nadenken.”

Wat doe ik zodat mijn bedrijf niet krimpt? Hoe creëer ik extra omzet? Een zaak erbij? En wat dan? Allemaal vragen die door het hoofd van Smink spookten. ,,Ik zat ook te denken aan een pop-up-restaurant, maar dan moet je na drie maanden weer iets nieuws bedenken.” Een zaak erbij, luidde dan ook de conclusie.

‘Op mijn pad’

Giethoorn was niet meteen zijn eerste keuze. ,,Het was eerder mijn idee om een tweede zaak te openen in een plaats als Steenwijk, Heerenveen, Leeuwarden, Drachten of Groningen bijvoorbeeld. Maar dit kwam op mijn pad. Toen ben ik er vol ingestapt.”

Smink neemt Bodelaeke over van Fred en Babette Greter, de huidige eigenaren. ,,Ik ken hen van vroeger. Ongeveer vijf jaar geleden ben ik ook benaderd. Maar toen was ik vijf jaar jonger en wilde ik nog niet voor mezelf beginnen. Ik had ander prioriteiten. Nu was het wel de juiste tijd.”

Samenwerking

,,In Wolvega heb ik acht mensen werken, maar daar heb ik er maar vier van nodig. De andere vier gaan nu in de vestiging in Giethoorn werken. Ook komt een deel van de keukenbediening terug en gaat in Giethoorn aan de slag.”

Chef-kok Mark Terpstra (van Restaurant Smink) krijgt de leiding over de keuken en de dagelijkse leiding voor de bediening is in handen van Hanno Schüller.

Ook is er een samenwerking met By ús in Leeuwarden. ,,Zij zaten met hetzelfde probleem: minder tafels en personeel over. Personeel van By ús gaat ook werken in Bodelaeke inspired by Smink. Eerder werkten we samen met het bezorgen van eten, toen de horeca dicht moest.”

‘Smink-twist’

Zelf zal Smink voornamelijk in zijn restaurant in Wolvega te vinden zijn. ,,Het restaurant in Wolvega ben ik. Daarom heet mijn nieuwe restaurant Bodelaeke inspired by Smink. Daar zal ik twee dagen per week te vinden zijn. Voor de rest neemt mijn team het op zich. Daarom ook inspired by Smink: met een Smink-twist.”

Lees ook | Zijn coquilles waren ‘one of the best’: Jan Smink uit Wolvega pakt podium bij internationale kookwedstrijd

Nieuws

menu