Strengere controle op bedrijfsafval bij afvalbrengstation in Wolvega

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

De gemeente Weststellingwerf gaat vanaf 1 januari 2021 strenger controleren op het aanbieden van bedrijfsafval. De gemeente heeft het vermoeden dat bedrijfsafval als huishoudelijk afval wordt aangeboden bij het afvalbrengstation in Wolvega.
Lees meer over
Weststellingwerf

,,We zien dat sommige mensen erg vaak met heel veel afval komen. Het gaat hierbij voornamelijk om groenafval. We vermoeden dat dit geen tuinafval van inwoners is, maar dat het gaat om groenafval van bedrijven. De verwerkingskosten van dit afval worden doorberekend aan onze inwoners. Dat is niet eerlijk als het geen huishoudelijk afval is’’, zegt wethouder Mariska Rikkers.

Inwoners van Weststellingwerf betalen via de afvalstoffenheffing voor de inzameling en verwerking van het huishoudelijk afval, niet voor bedrijfsafval. Bedrijven betalen geen afvalstoffenheffing en mogen hun afval daarom niet bij het afvalbrengstation brengen. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van hun bedrijfsafval en de kosten daarvan. Zij kunnen dit door een afvalverwerkingsbedrijf laten doen.

Al het afval dat door een bedrijf wordt geproduceerd is bedrijfsafval. Denk hierbij aan restafval, bouwafval en chemisch afval. Ook groenafval van hoveniers is bedrijfsafval en mag niet naar het afvalbrengstation worden gebracht.