Spuitbussenfabriek Wolvega moet van ministerie meer doen tegen explosiegevaar

Verfspuitbussenfabriek Motip Dupli in Wolvega moet meer doen om risico’s op ontploffingen in de fabriek tegen te gaan, vindt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Lees meer over
Weststellingwerf

Het bedrijf zelf is het hiermee niet eens. Motip vindt dat het genoeg doet aan de veiligheid en stapte dinsdag naar de Raad van State.

De Inspectie ontdekte tijdens een bedrijfscontrole dat elektrische installaties zoals wandcontactdozen en plafondverlichting niet explosieveilig zijn uitgevoerd. In de kleurmakerij hangen dampen die bij het minste of geringste vonkje een flinke ontploffing kunnen veroorzaken.

Explosieveilige apparatuur is zodanig gemaakt dat een ontsteking van explosieve gassen in de omgeving wordt voorkomen. Motip Dupli heeft daar een detectiesysteem voor, zei de advocaat van het bedrijf. Er zijn vier detectoren die dampconcentraties kunnen meten. Bij concentraties boven de norm wordt de stroom uitgeschakeld.

De spuitbussenfabriek vindt dat de Inspectie eerst had moeten onderzoeken of het detectiesysteem voldoende werkt, in plaats van het meteen af te schieten.

Volgens de nieuwe staatssecretaris Bas van ‘t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voldoet de detectie echter niet aan het Besluit risico’s zware ongevallen. Er zit een meetvertraging in en de concentraties gevaarlijke dampen kunnen in de buurt van een detector net iets minder zijn dan ergens anders in de ruimte. De uitspraak van de Raad van State over het geschil volgt.

Nieuws

menu