Schapen doodgebeten in omgeving Oudehorne, mogelijk door wolf

Wolf. FOTO SHUTTERSTOCK

In een tijdsbestek van ongeveer acht dagen zijn bij BIJ12, de organisatie die de wolvenschade afhandelt, in oktober vier meldingen binnengekomen van doodgebeten schapen en/of geiten in Friesland.
Lees meer over
Weststellingwerf
Súdwest-Fryslân

Op 7 oktober werd bij Oldeholtpade een schaap gevonden dat door een ander dier bleek te zijn doodgebeten. Een dag later zijn in de buurt van Ter Idzard twee doodgebeten schapen of geiten gevonden, zo meldt BIJ12. Op 10 oktober en op 14 oktober werd er bij respectievelijk Goënga en Oudehorne één dood schaap gevonden. Door BIJ12 is DNA van de dode dieren afgenomen om te onderzoeken of het inderdaad om aanvallen van een wolf gaat. Dan kunnen de eigenaren de schade vergoed krijgen.

Naast deze meldingen zou er zondag ook in de omgeving van Terwispel een dood schaap zijn gevonden, dat meldt stichting Wolvenhek. Op internet circuleert een foto van een doodgebeten schaap. Die melding was zondag nog niet door BIJ12 geregistreerd.

Wolf bij Appelscha

De meldingen zijn de eerste meldingen van potentiële wolvenschade in Friesland sinds 23 juli, toen bij Wijnjewoude een doodgebeten schaap werd gevonden. Een maand eerder werd in dat dorp ook een gedood schaap gevonden. Uit onderzoek kon toen achteraf niet vastgesteld worden door welk dier de dieren gedood waren.

Eerder, in mei, doodde een wold in ruim twee weken in Drenthe en Friesland zeven schapen. Deze wolf, een mannetjeswolf, werd eind mei op de N381 bij Appelscha doodgereden . Daarna is er voor zover bekend in Friesland geen wolf meer waargenomen.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu