Popcaravan zet scholieren in beweging

Eén oude caravan, drie muzikanten en honderden dansende kinderen. Het gebeurde donderdag op schoolpleinen in Weststellingwerf. Een ‘opwarmtourtje’ om scholieren te enthousiasmeren zelf een bandje op te richten.

Popconcert vanuit caravan voor kinderen OBS 't Holtpad in Nijeholtpade.

Popconcert vanuit caravan voor kinderen OBS 't Holtpad in Nijeholtpade. FOTO RENS HOOYENGA

Ja, het stormde. Maar zou dan nu de wind spelbreker zijn voor de optredens op scholen in De Blesse, Noordwolde, Olde- en Nijeholtpade? Na een jaar waarin corona zo’n beetje alle lol uit het leven had geperst?

Echt niet, dachten de muzikanten van Jam Drive. En dus parkeerden zij gistermorgen onder dreigende luchten hun hemelsblauwe caravannetje voor het schoolplein in Nijeholtpade. Waarna de 35 leerlingen en de leerkrachten van openbare basisschool ’t Holtpad een kort maar dansbaar optreden voorgeschoteld kregen.

In Nijeholtpade bleek dat ‘evergreens’ niet voor niets zo heten. Stokoude hits als Stuck in the middle with you en Smoorverliefd werden enthousiast onthaald door kinderen van groep 1 tot en met 8. En toen juf Femke Neunzig achter het drumstel kroop en directeur Annemiek Kremer de microfoon pakte bleek zelfs Let it be een echte meezinger op het schoolplein.

Bandjes oprichten, rappen en beats maken

Een optreden als oppeppertje, een vrolijke noot in een verder voor veel kinderen lastige tijd. Het is één van de redenen voor de schoolpleintour, vertelt Dieuwke Kloppenburg. Zij ziet de tour, die vrijdag nog eens vier basisscholen in de gemeente aandoet, ook als aftrap voor het popfestival Popwerf waarvan zij projectleider is. En dat in juni plaatsvindt, ,,corona of niet’’.

Het wordt een popfestival voor leerlingen van scholen in Weststellingwerf. Acht openbare basisscholen van koepel Comprix doen mee, net als de scholen voor voortgezet onderwijs Linde College en Terra Wolvega. ,,We willen graag dat leerlingen op scholen bandjes gaan oprichten, gaan rappen of achter de laptop beats maken’’, zegt Kloppenburg.

Op het schoolplein van ’t Holtpad worden de eerste plannen al gesmeed, vertelt juf Femke. Een band met zes leerlingen uit de bovenbouw is in de maak. ,,Vroeger had ik al het idee dat ik als juf met gitaar langs de scholen zou gaan’’, zegt Kremer. De initiatiefnemers van Popwerf hebben bij het dorpsschooltje een gevoelige snaar geraakt: ,,Docenten gaan hier ook een bandje oprichten’’, vertelt ze.

Professionele video’s artiesten op popfestival Popwerf

Hoewel de organisatoren van Popwerf zich niet laten weerhouden door de beperkende maatregelen die de coronapandemie met zich meebrengt, betekent het wel dat het ideaal – een festival met live-acts en honderden dansende bezoekers – dit jaar naar alle waarschijnlijkheid nog onmogelijk is. Daarom richten ze zich op een editie waarbij van de deelnemende artiesten een professionele video wordt vertoond.

De jonge muzikanten worden niet in het diepe gegooid. Gelouterde artiesten van rockband De Staat en frontman Raynaud Ritsma van Vangrail helpen een handje mee: met vlogs inspireren ze de scholieren met hun eerste passen in de muziekscène.

Het is de bedoeling dat de deelname van scholen niet beperkt blijft tot een paar muzikanten. ,,Door samen een videoclip te bedenken en daaraan mee te werken, kunnen veel meer leerlingen betrokken worden bij het festival’’, zegt Kloppenburg.

De videoclip wordt waarschijnlijk in mei opgenomen. In juni vindt dan het digitale festival plaats. Een jury kiest uit de inzendingen de beste acts. Naast de eer is er ook nog een geldbedrag te winnen, dat de school kan investeren in het muziekonderwijs.

Investeren in muziekonderwijs

Dat het festival plaatsvindt in Weststellingwerf is geen toeval, legt Kloppenburg uit. ,,De gemeente wil graag meer doen met muziekonderwijs. Ons plan past in de leerlijn rondom muziekonderwijs op scholen hier.’’

De grootste aanjager van het idee is inmiddels al jarenlang vertrokken. Want het was burgemeester Gerard van Klaveren, afgezwaaid in 2017, die aandrong op ‘wat meer popmuziek’ op scholen. ,,Ik ben een groot liefhebber van popmuziek’’, meldt hij desgevraagd.

Dat zijn idee leidde tot een gemeentelijk potje met geld dat nu besteed wordt doet hem deugd. ,,Festivals en bandjes, dat is toch hartstikke leuk’’, zegt de oud-burgemeester en oud-voorzitter van Friesland Pop. ,,Als ze het leuk vinden, wil ik straks graag de beker aan de winnaar uitreiken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf
Instagram