Onderzoek: meer groen en extra terrassen in centrum Wolvega

Het centrum van Wolvega kan een stuk groener. Ook zijn extra terrassen welkom. Bezoekers van het Home Center-winkelgebied moeten naar het centrum worden gelokt.

FOTO

FOTO LENUS VAN DER BROEK

Dit zijn een paar uitkomsten van onderzoek door adviesbureau BRO, in opdracht van de gemeente Weststellingwerf. Inwoners, ondernemers en bezoekers van Wolvega mochten dinsdagavond tijdens een videobijeenkomst, thuis vanuit de luie stoel, meepraten over deze ideeën voor een fraaier centrum.

Aan de digitale bijeenkomst namen zo’n zestig mensen deel.

Auto te dominant

Andere uitkomsten: in het Wolvegaster centrum is de auto te dominant en zijn de straten breed. Dat is gemakkelijk, maar de keerzijde is dat bezoekers er niet heel lang blijven plakken. Ook zijn de (auto)routes in het centrum complex. En tot slot mogen het DNA en de geschiedenis van Wolvega – niet ver van Drenthe en Overijssel, bescheiden, tegendraads, trots – meer terugkomen in het straatbeeld, vindt BRO.

Niet alle inwoners en ondernemers zijn het hiermee eens. Zo zei iemand dat de geschiedenis passé is. ‘Ouderwets. Dat hoeft van mij niet.’ Ook het lokken van Home Center-publiek ziet niet iedereen zitten. ‘Die afstand is te groot.’

Volgens de onderzoekers wordt het groen dat er wel is te weinig benut. ,,Er zijn niet veel rustplekken en er is weinig sfeer’’, aldus projectleider Robin van Lieshout van BRO. Hij noemde Huize Lindenoord en het Griffioenpark als plekken waar veel meer mogelijk is. ,,Het Griffioenpark is een dood park, er gebeurt niks.’’ Wellicht kan de naastgelegen bibliotheek er een terras aanleggen.

Saaie winkelstraat

Online bezoekers van de bijeenkomst gaven als nadeel aan dat extra groen ook een onderbreking van de winkelstraat kan zijn. En heel praktisch: meer groen betekent meer vallende bladeren. In de herfst zijn dan extra veegbeurten nodig.

Uit een eerder onderzoek bleek al dat inwoners en bezoekers de supermarkten in het centrum prima weten te vinden, maar de winkels voor niet-dagelijkse aankopen minder goed. Ander minpunt: de lange winkelstraat (Van Harenstraat en Hoofdstraat) wordt ervaren als saai.

Met de extra informatie en tips van inwoners en ondernemers gaan Weststellingwerf en BRO weer aan de slag. Het is de bedoeling dat het officiële centrumplan in maart klaar is. Hierna vergadert de gemeenteraad erover en zal blijken welke ideeën werkelijkheid worden.

Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf