Oege de Jong was motorsporter in hart en nieren

Oege de Jong, voorop, tijdens een wedstrijd in Noordwolde op 12 juli 2004 op de grasbaan in Noordwolde. Tweede man is René Looy. Piet Bosma

Bij grasbaanraces en bij ijsspeedway kwam de dit weekend plotseling overleden Oege de Jong (66) vaak als eerste langs de geblokte finishvlag. De inwoner van Steggerda was een motorsporter in hart en nieren.
Lees meer over
Weststellingwerf

Hij was van jongs af aan te vinden op de crossbaan, grasbaan en op het supermoto-circuit. In de jaren tachtig van de vorige eeuw reeg hij successen aan elkaar.

Tijdens erg modderige wedstrijden in Mussel won hij in 1981 de wedstrijd in de klasse 500 cc senioren en internationalen. In die periode bleek hij ook als ijsspeedwaycoureur prima uit de voeten te kunnen. Hij won diverse wedstrijden op natuurijs, ondermeer in Jorwerd. Hij zorgde dat het publiek waar voor zijn geld kreeg. Er werd ondermeer gereden in Noordwolde. Roelof Thijs uit Assen, de beste ijsspeedwaycoureur die ons land heeft gehad, was lovend over de verrichtingen van De Jong.

In 1982 werd hij uitgeroepen tot grasbaanrenner van het jaar. De immer vechtlustige coureur ging de duels aan met kampioen Bert van Roozendaal, Jan Cloo en Jetze Valkema en bracht de toeschouwers op de banken.

Mede dankzij Oege de Jong was de klasse 500cc senioren en internationalen erg populair. De coureur uit Steggerda stond overal zijn mannetje en schreef veel wedstrijden op zijn naam. De Jong was een goede klant van de KNMV. Hij vroeg in zijn carrière meer dan 100 licenties aan.

In 1986 werd hij in Beerta in de 500cc voor het eerst Nederlands kampioen. De coureur uit Steggerda bekroonde daarmee een constant seizoen. Diezelfde dag werd Anne van der Helm uit Boijl overigens met overmacht kampioen in de nationale 250 cc.

Kleurrijk

Oege de Jong was op de baan ook een kleurrijk figuur die opviel door zijn gedurfde manier van rijden. In 1986 zou hij als kampioen van de grasbaanbond GMB in Roden worden gehuldigd. De Jong werd samen met zijn vriendin op het podium ontboden.

Zijn vriendin weigerde dat omdat zij immers geen prestaties op de motor had geleverd. Ondanks druk van de kersverse kampioen bleef ze erbij. Het paar verliet vervolgens als een speer de feestzaal, het verblufte bestuur met de bloemen en de beker achterlatend.

Tot enkele jaren geleden beoefende de van oorsprong uit Gorredijk afkomstige coureur zijn geliefde motorsport. In 2018 deed hij op de baan van Rensport Noordwolde nog mee in de shorttrack.

Nieuws

Meest gelezen