Nijeholtpade blij: eindelijk woningen in dorp

Op het evenemententerrein aan de Hoofdweg mogen waarschijnlijk drie starterswoningen komen. Beeld Google Streetview

De vlag kan uit in Nijeholtpade. Na tien jaar lobbywerk geeft de gemeente toestemming om woningen te realiseren voor starters én ouderen.
Lees meer over
Weststellingwerf

,,Dit is een hele stap voorwaarts”, zegt Henk Jaspers van Plaatselijk Belang De Eendracht in Nijeholtpade. Vijf nieuwe starterswoningen: het is heel wat voor een dorp van vijfhonderd inwoners. En met de lijst van achttien gegadigden zullen de woningen waarschijnlijk zomaar vergeven zijn.

In het dorp is probeert men al sinds 2011 nieuwe woningen te krijgen, vooral voor jongeren die er graag willen blijven wonen. Belangrijk voor de leefbaarheid, zegt Jaspers, bijvoorbeeld om de kleine basisschool open te houden. ,,Want alles wat hier te koop staat is voor starters niet te betalen.”

Dat laatste werd in september bevestigd door KAW uit Groningen. Het adviesbureau constateerde dat in het voorgaande jaar geen woning te koop had gestaan goedkoper dan 225.000 euro. Naast betaalbare starterswoningen is er ook behoefte aan kleinere seniorenwoningen, aldus KAW.

Brandbrief

Begin februari stuurde Plaatselijk Belang nog een brandbrief naar de gemeenteraad. Dat hielp, zegt Jaspers. ,,Er was een impasse. Als je dan naar de raad gaat, gaat het college vaak toch wel weer in gesprek.”

En nu mogen er dus vijf woningen komen: waarschijnlijk drie op het evenemententerrein aan de Hoofdweg, en twee verderop de Hoofdweg vlakbij de Theetuin. Daarnaast mogen drie nog aan te wijzen woningen worden gesplitst, waarmee ruime vrijstaande woningen worden omgevormd tot kleinere seniorenwoningen.

De verdere invulling van beide plannen moet nog gebeuren. Jaspers wil nog in gesprek met Woningstichting Weststellingwerf, in de hoop dat die een of meer van de woningen wil realiseren. Hij hoopt dat ze er binnen drie tot vijf jaar staan. ,,Er ligt nog veel open, maar het hoofddoel is bereikt.”

Nieuws

menu