Kritiek op WMO-bezuinigingen Weststellingwerf

FOTO ANP

De politiek in Weststellingwerf is kritisch op het plan van burgemeester en wethouders om oplopend tot 1,4 miljoen euro te bezuinigen op de WMO-zorg.
Lees meer over
Weststellingwerf

Het college wil met de maatregelen volgend jaar al ruim 600.000 euro besparen, een bedrag dat in 2024 opgelopen moet zijn tot 1,4 miljoen euro per jaar. Vooral de huishoudelijke hulp kan efficiënter, denkt het college. Nieuwe indicaties moeten ervoor zorgen dat de huishoudelijke hulp gemiddeld 2,1 uur per week komt helpen. Nu is dat nog bijna een uur per week meer. Daarnaast moet een starttarief van 1,50 euro voor het WMO-vervoer komen.

De meeste fracties kwamen met stevige kritiek in de commissievergadering gisteravond. „We laten de burger aan hun lot over”, zei eenmansfractie Marlene Postma. Ze wees erop dat mantelzorgers die de huishoudelijke taken moeten overnemen nu nog meer belast worden. Het plan om robotstofzuigers te gebruiken als kostenbesparing kon op hoon rekenen. „Die van mij stikte in mijn tapijt”, zei Desiré Woudstra-Dooper van coalitiepartij Weststellingwerfs Belang.

Wethouder Hanneke Zonderland antwoordde dat maatwerk voorop blijft staan bij de nieuwe indicaties en dat robotstofzuigers alleen gebruikt worden als de cliënt het zelf goed vindt. Ze erkende dat mantelzorgers het inderdaad zwaarder krijgen, maar dat het groeiende geldtekort op WMO-zorg de gemeente tot maatregelen dwingt. Het college stelt dat het zelf kan beslissen over het grootste deel van de bezuinigingen. Bijna alle fracties gaven aan zich wel te willen uitspreken over alle bezuinigingsplannen. De raad praat verder en beslist 28 september.

Nieuws

menu