Kleine telfout op gemeentehuis Wolvega: niet Thierry Baudet kreeg tijdens de verkiezingen alle stemmen van Forum voor Democratie

FOTO LENUS VAN DER BROEK

Tijdens de zitting van het hoofdstembureau van de kieskring Leeuwarden is de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen op kleine punten aangepast. Wybren van Haga van Forum voor Democratie kreeg door een telfout van de gemeente Weststellingwerf te weinig stemmen.
Lees meer over
Weststellingwerf

Martin Mourik uit Wolvega maakte maandagmorgen tijdens de zitting van het hoofdstembureau onder leiding van Sybrand Buma bezwaar tegen de telling op stembureau 22 van de gemeente Weststellingwerf. Hij las in het proces verbaal terug dat niemand op het gemeentehuis in Wolvega op Wybren van Haga had gestemd. Terwijl hij zeker wist dat er minimaal drie stemmen op Van Haga waren uitgebracht op het stembureau.

Een hertelling bracht uitkomst. De teller op het stembureau had de geturfde stemmen voor de nummer 1 en 2 op de lijst van Forum, Thierry Baudet en Wybren van Haga, allemaal aan Baudet gegeven. Baudet kreeg in eerste instantie 112 stemmen, maar daarvan bleken er 52 voor Wybren van Haga.

André van de Nadort, burgemeester en voorzitter van hoofdstembureau Weststellingwerf, sprak in een schriftelijke reactie van een ,,kennelijke vergissing’’, om er aan toe te voegen: ,,Uit niets blijkt dat Forum voor Democratie meer stemmen heeft gekregen dan op het proces verbaal staat vermeld.’’ De gemeente stuurde de tellijst mee en benadrukt in een schriftelijke verklaring dat ze zaterdag al meldingen kregen van stemmers die hun stem op Van Haga niet terugvonden in het proces verbaal.

Stemmen nu naar Kiesraad

De Friese uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is maandagochtend vastgesteld door het hoofdstembureau van de kieskring Leeuwarden, waar alle Friese gemeenten onder vallen. De uitslag wijkt op detail af van de stemlijsten die woensdagnacht aan de Verkiezingsdienst van het ANP zijn doorgegeven. Partijen kregen soms tientallen stemmen meer of minder dan in eerste instantie geteld. Dat gebeurt vaker nadat stemmen een dag later opnieuw worden geteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf
Verkiezingen