Kever doet zich te goed aan sparren in Zuidoost-Friesland: Staatsbosbeheer kapt aangetaste bomen

Een aangetaste spar. FOTO STAATSBOSBEHEER

Sparren in de omgeving van Noordwolde, de Hoeve, Nijeholtpade en Zandhuizen hebben het zwaar te verduren door de letterzetter, een kevertje dat zich te goed doet aan (vooral) fijnsparren die een verminderde weerstand hebben.
Lees meer over
Weststellingwerf

De komende maanden gaat Staatsbosbeheer aangetaste sparren verwijderen, omdat ze bezwijken door het kevertje. Door de droogte hebben de bomen een verminderde weerstand gekregen, waardoor ze zich niet meer kunnen verweren tegen de letterzetter.

De letterzetter boort gaatjes in de boomschors en vreet gangetjes in de bast van de verzwakte boom om vervolgens eitjes af te zetten. Uit deze eitjes komen larven die opnieuw gangetjes in de bast van de boom vreten. Na verpopping van de larven boren de jonge kevers zich weer een weg naar buiten op zoek naar een nieuwe boom. Hierdoor worden sapstromen met voedingstoffen richting de wortels onderbroken, waardoor de boom sterft.

Lees ook [PREMIUM] Droogte helpt bos om zeep: vraatzuchtig kevertje zet genadeloos zijn kaken in boombast

Omdat aangetaste en dode sparren plotseling om kunnen vallen en om de verspreiding van de letterzetter tegen te gaan, verwijdert Staatsbosbeheer de bomen. Bomen die niet zijn aangetast door de letterzetter blijven staan. De boswerkzaamheden zullen eind oktober van start gaan. Tijdens de werkzaamheden kunnen wegen en paden minder goed begaanbaar en toegankelijk zijn.

Nieuws

menu