Inwoners Weststellingwerf moeten straks betalen per keer dat ze hun afvalcontainers aan de weg zetten

Foto ter illustratie. FOTO FOTOBUREAU HOGE NOORDEN

Inwoners van Weststellingwerf moeten straks betalen per keer dat ze hun afvalcontainers aan de weg zetten. In de gemeente wordt afval nu nog te slecht gescheiden, vindt het college van B en W.
Lees meer over
Weststellingwerf

Veel meer restafval dan in Weststellingwerf produceren ze in Friesland nagenoeg nergens. Met 240 kilogram per inwoner torende de gemeente in 2019 ruim uit boven de andere twaalf Omrin-gemeenten op het Friese vasteland. Ook de landelijke doelstelling van (na nascheiding) 100 kilogram restafval per inwoner, is nog ver uit zicht.

Met de invoering van een vast tarief per containerleging moet dat veranderen. Het principe van ‘de vervuiler betaalt’ past daar goed bij, schrijven B en W aan de gemeenteraad. Ze willen de nieuwe werkwijze per 2022 invoeren.

In Heerenveen, Opsterland en Ooststellingwerf leert de ervaring dat afvalbeprijzing leidt tot meer scheiding. Nergens in Friesland worden per inwoner minder kilo’s in de restafvalcontainer aan de weg gezet. In Opsterland - waar ook per leging moet worden betaald - was dit vorig jaar 148 kilogram. Heerenveen en Ooststellingwerf, die met betaling per kilo nog een stap verdergaan, zitten op 121 en 123 kilogram.

Stap te ver

De invoering van een tarief per kilo gaat Weststellingwerf nog een stap te ver. Daarvoor zouden alle inwoners nieuwe containers moeten krijgen en moeten ook de inzamelvoertuigen worden aangepast.

Met de huidige containers kan wel het systeem per leging worden ingevoerd. Er zijn dan relatief kleine aanpassingen nodig, zoals het aanbrengen van registratiechips in alle containers. Die kosten 225.000 euro.

Nieuwe tarieven

De nieuwe tarieven worden pas later vastgesteld. Huishoudens in Weststellingwerf betalen nu nog gemiddeld 260 euro afvalstoffenheffing per jaar.

De overstap moet 80 kilogram restafval per inwoner schelen. Wel zijn er risico’s, zoals dat het aantal afvaldumpingen toeneemt. De gemeente wil een campagne beginnen om de kans daarop te beperken.

De gemeenteraad moet nog wel instemmen. Die spreekt er 17 mei in commissieverband over, 7 juni valt het besluit.

Nieuws

Meest gelezen