Hoe een huisarts uit Noordwolde ineens wereldnieuws werd: 'Het was het beste wat ik ooit voor mijn moeder heb gedaan'
Een huis vol bloemen, een almaar rinkelende telefoon en buitenlandse journalisten aan de deur: deze maand is het vijftig jaar geleden dat Truus Postma uit Noordwolde ineens wereldnieuws werd. De huisarts verscheen in februari 1973 voor de rechter en moest verantwoorden waarom zij een einde aan het leven van haar moeder had gemaakt. Postma werd tegen wil en dank een euthanasiepionier.

Dokter Truus Postma arriveert bij de rechtbank in Leeuwarden. Foto: Nationaal Archief
Er is geen stoel meer vrij in de rechtszaal van Leeuwarden. Zo’n 180 belangstellenden hebben een plaatsje gevonden en zullen getuige zijn van een dan al geruchtmakend proces. De verdachte is de 45-jarige huisarts Truus Postma uit Noordwolde.
Buiten krijgt zij steun van dorpsgenoten die haar bloemen in de handen drukken. Op de trappen van de rechtbank houden mensen beschreven borden vast met daarop de teksten ‘gij zult niet doden’ en ‘euthanasie = bedekte moord’. Het proces tegen de huisarts is in binnen- én buitenland groot nieuws.
Het is aan rechter Cornelis Veder om te bepalen of Postma straf verdient. De arts heeft op 29 oktober 1971 met een dodelijke injectie morfine een einde aan het leven van haar 78-jarige moeder gemaakt.
Postma brengt op die dag een bezoek aan haar moeder in verpleeghuis Mariënhof in Oosterwolde. Ze hangt scheef in een rolstoel, is half buiten bewustzijn en heeft een reddeloze blik in haar ogen. ,,Ik heb haar omhelsd en in haar goede oor gefluisterd: nu komt het allemaal goed”, zegt Postma later in de rechtszaal.