Hans Wiegel zet eerste paal wolvenhek: 'Het moet hier geen gekke boel worden'

,,Het moet geen gekke boel worden hier.” Met die woorden sloeg voormalig commissaris van de Koning Hans Wiegel de eerste paal in de grond van een wolvenhek, dat wat hem betreft rond heel Friesland moet komen.
Lees meer over
Weststellingwerf

Wiegel sloeg de eerste paal van een demonstratiehek op de Drents-Friese grens bij Boijl, pal tegen het Drents-Friese Wold. Initiatiefnemer Jehan Bouma uit Aldeboarn wil hiermee laten zien hoe de wolf wat hem betreft buiten Friesland kan worden gehouden. Hij hoopt op termijn een hek van 150 kilometer te realiseren, van Lemmer tot Lauwersoog, met als belangrijkste doel schapen en ander vee te beschermen.

De 79-jarige Wiegel zei dat hij van harte achter dat plan stond. Hij wees erop dat bijvoorbeeld steenmarters al mogen worden gedood, als dat nodig is om weidevogels te beschermen. Voor het beschermen van schapen tegen de wolf is niets geregeld. ,,We moeten een beetje realistisch zijn”, vond Wiegel.

Of dat uiteindelijk kan worden gerealiseerd, is nog maar zeer de vraag. Er zou 1,5 tot 2 miljoen euro voor nodig zijn, en dat staat nog los van de vraag of het juridisch wel mogelijk is om een gebied af te sluiten voor de wolf.

Bouma hoopt dat het demonstratiehek een nieuwe aanzet vormt voor een discussie over het wolvenhek. Hij wil de politiek ermee ,,dwingen” zich uit te spreken over het plan.

Nieuws

menu