GroenLinks wil verbod op alle mijnbouwactiviteiten in Weststellingwerf

Boortoren. Foto archief LC Foto: LC/Jan de Vries

De gemeente Weststellingwerf werkt sinds begin 2019 niet langer mee aan het winnen van aardgas in de gemeente. De raadsfractie van GroenLinks vindt dat nog niet ver genoeg gaan. Het afgesproken beleid moet betrekking hebben op alle mijnbouwactiviteiten.
Lees meer over
Weststellingwerf

Het bedrijf Vermilion Energy diende februari 2019 een vergunningsaanvraag in voor drie maanden seismisch onderzoek in de onderzoeksgebieden Hemelum en Lemsterland, waaronder ook deels de westhoek van Weststellingwerf valt. Voor het onderzoek worden geluidsgolven opgewekt door bijvoorbeeld speciale trillingsvrachtwagens of springstof in de grond. Hiervoor kreeg het bedrijf een ontheffing in zowel de gemeente De Fryske Marren als Weststellingwerf.

Onlangs besloot Vermilion hun onderzoek uit te stellen vanwege corona. Dit besluit betekent dat Vermilion een nieuwe ontheffing moet aanvragen, ook in Weststellingwerf. Dat geeft de gemeente volgens de fractie van GroenLinks nu mooi de tijd om alvast het beleid nader te preciseren en een discussie daarover te openen.

„De vraag is hoe een dergelijke ontheffing zich verhoudt tot het gasbeleid zoals we dat vorig jaar hebben vastgesteld. Een seismologisch onderzoek is gericht op het onderzoeken van mijnbouwmogelijkheden zoals gas. En dat is nu net wat we niet meer willen”, zo stelt de fractie. Het gemeentelijke gasbeleid moet daarom uitgebreid worden naar alle activiteiten die met mijnbouw te maken hebben. GroenLinks wil weten hoe het college en de andere fracties over dit idee denken.

Tot dusver lukt het de gemeente niet de activiteiten te beperken. In augustus is bijvoorbeeld het ministerie ondanks 300 zienswijzen akkoord gegaan met de winning van gas in datzelfde gebied bij Oldelamer tot 2040.

Nieuws

menu