Gemeente Weststellingwerf: bouwlocaties Nijeholtpade liggen nog niet vast

De Theetuin zit in een karakteristiek pand uit 1880. Foto Theetuin

Het staat niet vast waar in Nijeholtpade nieuwe woningen kunnen komen. Dat zegt de gemeente Weststellingwerf, na protest van de eigenaren van de Theetuin.

Na een jarenlang lobbytraject uit het dorp stemde de gemeente onlangs in met de realisatie van vijf nieuwe starterswoningen in het dorp. Henk Jaspers van Plaatselijk Belang De Eendracht zei maandag dat ook al locaties in beeld zijn: drie woningen zouden op het evenemententerrein op de Hoofdweg komen, en twee verderop op de Hoofdweg voor de Theetuin.

De eigenaren van High Tea Restaurant Theetuin zijn daar niet blij mee. In een brandbrief wijzen ze op het karakteristieke aanzicht van hun bedrijf, dat is gevestigd in een ‘boerenhuisje’ uit 1880. ‘Als deze plannen werkelijkheid worden, wordt een uniek beeldbepalend gezicht op ons dorp voor altijd aan het zicht onttrokken’, schrijven ze. Na de coronasluiting zou woningbouw voor dit pand de ‘doodsteek’ zijn voor het bedrijf.

In reactie hierop laat gemeentewoordvoerder Brenda ten Hoeve weten dat de locaties van de woningen nog niet vaststaan. ,,Als gemeente willen we meewerken aan de bouw van woningen in Nijeholtpade, maar we gaan zelf niet bouwen. Er zijn nog geen concrete plannen en dus ook geen specifieke locaties bekend”, zegt ze. Daarmee staat volgens Ten Hoeve ,,nog helemaal niet vast” dat bij de Theetuin woningen komen.

De gemeente wil nu eerst met jongeren in gesprek die de doelgroep vormen van de woningen, om erachter te komen welke wensen er zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf