Minister keurt gaswinning bij Oldelamer goed

FOTO PIXABAY

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken stemt in met het gaswinplan voor Oldelamer tot 2040. Dat blijkt uit een brief aan betrokkenen. Gas is, volgens het kabinet, nog minimaal nodig tot en met 2050 om Nederland te voorzien van zekere en betaalbare energie.
Lees meer over
Weststellingwerf

De gemeenten Weststellingwerf en De Fryske Marren spraken zich uit tegen het gaswinningsplan bij Oldelamer. Beide gemeenten vrezen negatieve effecten op de bevolking. In 1993 werd in het veld bij Oldelamer begonnen met het winnen van gas, dat in 195 door het bedrijf Total was gevonden. Sinds 2014 ligt de productie daar stil. Vermilion Energy is van plan het werk te hervatten via een zogeheten sidetrack: een aftakking uit de bestaande put.

Het betreft hier overigens een ander gasveld dan bij Rottum. De winlocaties liggen wel vlak bij elkaar en worden beide vanuit Weststellingwerf aangeboord, maar hebben hun eigen procedures. Het gasveld Oldelamer strekt zich uit tot onder de Tsjûkemar. De put is op de hoek van de Tjongerweg en de Oude Maden.

Het nieuwe gasveld Rottum, ten noorden van gasveld Oldelamer, zou aangeboord worden vanaf de Kooiweg Nijelamer. Dat gasveld ligt zowel onder De Fryske Marren, als in de gemeenten Heerenveen en Weststellingwerf. Al in maart 2018 heeft het college van B&W aan het ministerie geadviseerd om niet verder te gaan met de plannen voor gaswinning bij Rottum.

Het besluit van de minister over het winningsplan Oldelamer ligt tot 29 september ter inzage. In die periode kan ook in beroep worden gegaan bij de Raad van State.

Nieuws

menu