Drugskoerier 'Bende van Wolvega' vast in Noorwegen

Ten minste drie raadsleden zijn in december vorig jaar bedreigd door de bende.

Ten minste drie raadsleden zijn in december vorig jaar bedreigd door de bende. RENÉ WIEGMINK/PRONEWS

Een 26-jarige vrouw uit Emmeloord zit vast in Noorwegen vanwege drugssmokkel. Ze zou voor de ‘Bende van Wolvega’ met cocaine en heroine onderweg zijn geweest.
Lees meer over
Weststellingwerf

De drugskoerier reisde eind oktober in haar eentje in een Duitse huurauto naar het Scandinavische land, maar werd daar staande gehouden. In de wagen is 6650 gram cocaïne en 9199,6 gram heroïne aangetroffen, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Ook een paar leden van de ‘Bende van Wolvega’ worden aan dit transport gelinkt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat het ,,consulaire bijstand verleent aan een 26-jarige Nederlandse vrouw uit Emmeloord in detentie in Noorwegen.’’ De vrouw zou om uitlevering aan Nederland hebben gevraagd. Hierover kan het OM echter nog niets zeggen.

Zes leden van de ‘Bende van Wolvega’ werden op 1 december 2020 ingerekend. Ze worden verdacht van drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Drie broers (30, 27 en 25 jaar), die het hart van de groep zouden hebben gevormd, is ook witwassen ten laste gelegd. Deze mannen omringden zich met handlangers en katvangers.

Vanuit de gevangenis zouden ze een aantal van hen hebben gesommeerd hun verklaring in te trekken. Voor zover bekend heeft niemand aan dit verzoek voldaan.

Morgen vindt de eerste proformazitting in de zaak plaats. Van een inhoudelijke behandeling is nog geen sprake, omdat het onderzoek nog niet afgerond is.