Beveiliging opgeschroefd voor Weststellingwerver bestuurders na bedreigingen van drugscriminelen uit Wolvega

Beveiligers houden Weststellingwerfse bestuurders in de gaten. Deze maatregel heeft te maken met de arrestatie van een groep drugscriminelen in Wolvega.

Ten minste drie raadsleden zijn in december vorig jaar bedreigd door de bende.

Ten minste drie raadsleden zijn in december vorig jaar bedreigd door de bende. RENÉ WIEGMINK/PRONEWS

Burgemeester André van de Nadort van de gemeente Weststellingwerf wil daar verder niets over kwijt.

Ten minste drie raadsleden zijn de afgelopen tijd bedreigd door de bende, waarvan vorige week zes leden zijn aangehouden. De volksvertegenwoordigers stelden de burgemeester in vertrouwen van de intimidatie op de hoogte. Hij verwees hen vervolgens door naar de politie.

Steen door de ruit

Een agent die bij de in beslagname van een auto van een groepslid was betrokken, kreeg een steen door de ruit.

Toen Van de Nadort ruim drie jaar geleden als burgemeester aantrad, kwam hij namen van de groepsleden eens in de zoveel tijd tegen in politierapportages. ,,Het ging om incidentjes’’, zegt hij. ,,Hinderlijk gedrag in de horeca. Een vechtpartij, of dat nog niet eens.’’

De laatste anderhalf jaar betrof het ernstiger feiten, met als dieptepunt een zware mishandeling afgelopen februari in een Wolvegaster uitgaansgelegenheid. Het slachtoffer belandde in het ziekenhuis.

Daarop ging de burgemeester met de plaatselijke horeca rond de tafel. ,,Zo van: ‘We moeten die groep in de gaten houden.’’

De fractie van D66 heeft inmiddels vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over de bedreigingen. ,,Ik vind het raar dat ik dit niet wist. Ik wil weten of we risico’s hebben gelopen’’, zegt fractievoorzitter Ronald Westenberg.

Stellingwerfs sextet verraadde drugshandel met zijn wangedrag

Met hun wangedrag speelden bendeleden uit Wolvega zichzelf in de kijker. Onderzoek naar hun doen en laten zette de politie op het spoor van drugshandel. 

,,De overlast en onveiligheid die ze veroorzaakten waren een randverschijnsel van hun criminele activiteiten’’, vat burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf samen. ,,Ze wisten hun feitelijke activiteiten goed verborgen te houden.’’

Bij doorzoekingen in vier woningen en drie bedrijven werden vorige week dinsdag 10 kilo aan harddrugs, een nepvuurwapen, 15.000 euro aan contanten, vals geld en 36 cilinders lachgas gevonden. 

Zes mannen, in de leeftijd tussen 20 en 36 jaar, werden toen ingerekend. Vier in Wolvega en twee in Heerenveen, waar de oud-Wolvegasters kort geleden naartoe waren verhuisd.

Gebiedsverbod

Voor onder meer de handel in lachgas hadden twee bendeleden afgelopen zomer al een gebiedsverbod opgelegd gekregen van Van de Nadort. Voortaan waren het centrum van Wolvega en omliggende straten voor hen verboden terrein. Daar vandaan werd in de nachtelijke uren gedeald. 

Negen mensen uit diezelfde groep ontvingen een waarschuwing. Bij een volgende overtreding zou hen diezelfde beperking wachten. 

Volgens Van de Nadort gaat het om een multiculturele bende, de leden zijn afkomstig uit Wolvega. ,,Ze kennen elkaar van de middelbare school, van het Linde College. Sommigen zijn familie van elkaar.’’

Met deze zes zit de ,,harde kern’’ nu vast, denkt de burgemeester. Het sextet had een trits handlangers. Wie een ritje in een imposante auto van een bendelid wilde maken, moest als tegenprestatie een pakje wegbrengen, aldus Van de Nadort.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf
Ondermijnende criminaliteit