Actievoerder Martin Mourik in Wolvega meegenomen door de politie

Martin Mourik uit Wolvega is maandagochtend vrijwel direct door de politie meegenomen en afgevoerd, nadat hij actie wilde voeren bij het Linde College in Wolvega. Hij negeerde een noodbevel.
Lees meer over
Weststellingwerf

Mourik is tegen het gebruik van mondkapjes en noemt het ‘kindermishandeling’. Daarom gaf hij een paar dagen geleden aan de school van zijn zoon ‘te willen bezetten’. Later nuanceerde hij dat. ,,Ik ga om half negen een toespraak houden bij de school, de lessenaar staat al klaar’‘, zei hij in een vannacht opgenomen video.

Er kwam weinig van terecht. Mourik werd vrij snel van de straat geplukt door de politie, die in groten getale aanwezig was. Hem was te kennen gegeven dat hij niet bij de ingang van de school mocht protesteren, maar naar het Victoria Park Wolvega (drafbaan) moest gaan. Dat weigerde hij.

Intimiderend gedrag

Het was Mourik door het Linde College al verboden het schoolterrein te betreden. Hij had zich eerder ,,intimiderend’’ gedragen richting de school, gaf rector Jan Osinga maandagochtend aan. Ook dat ging om de coronamaatregelen.

,,Wy dogge der alles oan om de skoalle iepen te hâlden’’, benadrukte Osinga. Daarom neemt de school het mondkapjesadvies van de overheid over. De rector vindt de mondkapjes zelf ook irritant, gaf hij aan. ,,Mar it is nedich. It giet om ‘e folkssûnens.’’

Omdat zijn auto nog bij de school stond, ging Mourik later op de dag terug naar het Linde College. Via een livestream op Facebook is te zien dat Mourik alsnog contact had met de leerlingen over het gebruik van mondkapjes op school. Een aantal leerlingen wilde ook met de actievoerder op de foto. Even later vroeg de politie Mourik te vertrekken.

‘Dit gie te fier’

Het Linde College is volgens Osinga open en transparant en is bereid om de dialoog aan te gaan met mensen, maar wel op een fatsoenlijke manier. De actie van Mourik ,,gie te fier’’. Over hoe het met de zoon van Mourik gaat, wil Osinga niets zeggen.

Mourik was maandagochtend niet alleen naar de school gekomen. Een handjevol demonstranten is naar de parkeerplaats van het Victoria Park geleid om daar verder te demonstreren. Zij vertrokken vrij snel weer.

Aanwezige medewerkers van de gemeente Weststellingwerf vertelden het recht om te demonstreren belangrijk te vinden, maar dat moet wel op de juiste plek gebeuren. De gemeente vond het ook belangrijk dat leerlingen ongestoord het schoolterrein op konden.

Nieuws

menu