18-jarige uit Wolvega steelt kentekenplaten: 'Ik dacht: die kan ik mooi aan de muur hangen'

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: LC/ Marije Geertsma

Een 18-jarige inwoner van Wolvega had op de afgelopen oudjaarsavond al de nodige feestjes afgestruind, toen hij op straat een tweetal kentekenplaten zag liggen. „Ik dacht, dat is wel leuk om mee te nemen, die kan ik mooi aan de muur hangen”, zei de jongen vrijdag tegen politierechter Thijs Hoekstra.

De Wolvegaster nam geen genoegen met twee kentekens die op straat lagen. Van nog drie andere auto’s die aan de Warring in Heerenveen geparkeerd stonden, trok de man de nummerborden los en nam ze mee naar huis. Een getuige zag dat hij ook nog drie buitenspiegels kapot trapte, maar daar had de verdachte zelf geen herinnering aan.

„Ik was niet uit op vernieling”, merkte hij op. Hij had wel een setje dopsleutels op zak toen hij werd aangehouden, maar dat was puur toeval. Hij had eerder op de dag aan zijn scooter gesleuteld. Achteraf had hij ontzettend veel spijt. „Ik ben niet zo ingesteld”, zei hij. Hij had ook behoorlijk wat gedronken. „Een uitschieter”, volgens de verdachte.

De rechter oordeelde dat het wegnemen van de twee gevonden platen niet aan hem toegerekend kon worden. Voor het stelen van de andere drie platen en het vernielen van drie spiegels legde rechter Hoekstra een werkstraf op van 40 uur. De Wolvegaster moet twee schadevergoedingen betalen, in totaal een bedrag van 249 euro. Een van de autobezitters claimde een complete achterbumper, die vordering werd afgewezen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Weststellingwerf
Rechtbank