Samen met

Kabouterpad Franeker open; kinderburgemeester Wende Sinnema geeft startschot

Vreugde bij de opening van het kabouterpad.

Het was een feestelijke gebeurtenis: het kabouterpad in Franeker is donderdag in gebruik genomen. Een schaduwzijde was er helaas ook, toen de volgende ochtend bleek dat er spullen vernield waren.
Lees meer over
Franeker Courant

Blije kinderen afgelopen week bij de ingebruikname van het kabouterpad. Met toestemming van de gemeente Waadhoeke en in samenwerking met buurtverenigingen It Stiselplak en Het Westen werd de afgelopen tijd hard gewerkt om een mooie plek te maken waar de Franeker kabouters hun onderkomen konden krijgen.

Er werd een prima locatie gevonden, langs het pad vanaf de brandweerkazerne, vanuit het westen gezien; het Dreeslaantje. Daar werd ijverig gebouwd om de nieuwe vriendjes te huisvesten. Voor kinderen, door kinderen, was daarbij het uitgangspunt. Leerlingen van Franeker scholen gingen daarom aan de slag met het maken van kabouters.

Het kabouterpad is bedoeld als aanmoediging voor ouders en verzorgers er met de kinderen op uit te trekken; samen een wandeling maken en op avontuur gaan. ,,We hebben elkaar als gemeenschap lang moeten missen tijdens de lock-downs, het wordt tijd elkaar weer op te zoeken en vooral iets leuks en positiefs te beleven,” aldus de organisatie.

De gemeente verleende subsidie voor een mooi bord. Enthousiaste omwonenden en bekenden doneerden kabouters. Kinderburgermeester Wende Sinnema mocht het kabouterpad officieel openen. Dat gebeurde onder perfecte weersomstandigheden.

Groot was de desillusie toen de volgende dag werd ontdekt dat er vernielingen waren gepleegd. Eén kabouter was verdwenen, eentje vernield en ook van de aanwezige eend was weinig over. ,,Vandalisme is zo zinloos,’’ aldus een teleurgestelde organisatie in een reactie.

,,We zijn verdrietig, maar laten ons hierdoor niet afhouden van iets wat voor iedereen leuk is. Laten we met z’n allen extra goed gaan opletten.” Er is aangifte gedaan bij de politie van de vernielingen. Ook is er een kabouterteam actief; mensen die regelmatig (met de hond) langs het pad lopen en een oogje in het zeil houden.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Franeker Courant

Nieuws

menu