Samen met

Valckeniershuis wint Franeker stadsschoonheidsprijs

 De zijgevel van het Valckeniershuis aan aan de Waagstraat.

De Stadsschoonheidsprijs 2021 van de Vrienden van Franeker is gewonnen door het Valckeniershuis in Franeker. Wethouder Jan Dijkstra overhandigde de plaquette aan Antje Hijma van de Stichting DBF, eigenaar van het pand.
Lees meer over
Franeker Courant

Deze keer waren er acht nominaties voor de prijs. Voor de jury was het lastig een keuze te maken gezien de uiteenlopende kenmerken van de inzendingen. Voor de Vrienden van Franeker geldt als algemeen criterium welke nominatie de meeste ‘aanwinst’ voor de stad oplevert.

De juryleden, Mirjam Holwerda, Petra IJdema en Kurt Boomgaard, kwamen uit op een top drie: het Valckeniershuis, Bakkerij Schaafsma en de B&B aan de Turfkade Uiteindelijk kwam eerstgenoemde als winnaar uit de bus.

Het voormalige professorenwoonhuis uit 1662 heeft jarenlang leeggestaan en raakte in verval. Volgens de jury is het pand ,,op smaakvolle en historische juist wijze teruggebracht naar zoveel mogelijk de originele staat. Zowel de voorzijde van het gebouw als de zijgevel aan de Waagstraat ademen weer de sfeer van vroeger.”

Bij de inwoners van Franeker groeit het besef dat zij in een bijzondere stad wonen en ze kunnen bijdragen aan het behoud van het cultuurhistorische en academische verleden. Met de stadsschoonheidsprijs willen de Vrienden van de Stad Franeker deze ontwikkelingen aanmoedigen.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Franeker Courant

Nieuws

menu