Samen met

Terug naar de terpentijd in Menaldum

Wijnaldum keert terug naar vervlogen tijden tijdens de Archeologie Dagen.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 17, 18 en 19 juni kun je in Wijnaldum in de geschiedenis stappen en ervaren hoe de terpbewoners ooit leefden.
Lees meer over
Franeker Courant

Aan de rand van de Tjitsmaterp slaat ‘Eniwulufu’ hun tent op, waar het dagelijks leven uit vervlogen tijden wordt nagespeeld. Dit team vertegenwoordigt de Fries van rond het jaar 800. Kinderen mogen tussen 10 en 16 uur vrijblijvend meedoen, al dan niet verkleed. Ze leren hun naam in runenteken schrijven, bakken broodjes en proeven wat er zoal gegeten en gesnoept werd in die tijd.

De gidsen van het Steunpunt vertellen over de vondst van de gouden fibula en het leven op de terpen van Wijnaldum. Je kunt de terpentoer beklimmen en uitkijken over de grootste terpenrij van Friesland.

Tussen 13 en 15 uur kan iedereen vanaf jaar kan onder begeleiding van handboogschietvereniging Boreas uit Dokkum kennismaken met deze sport. Ook zijn er korte groepswandeling langs de rand van Wijnaldum onder leiding van een gids: start 11, 13, 14 en 15 uur.

In de consistorie staat de deur van het Steunpunt open, hier zijn in verschillende vitrines vondsten uit opgravingen te bewonderen. Voor de kinderen liggen er fibula-kleurenplaten en je kunt er kralen rijgen.

Locatie tent, handboogschieten en start wandelinge is naast Terp 3. Bij slecht weer vervalt het handboogschieten en zijn de overige evenementen in/vanuit het Steunpunt, Tsjerkepaed 3. Parkeren kan in de parkeervakken ter hoogte van Buorren 3 en bij Dorpshuis De Bijekoer.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Franeker Courant

Nieuws

menu