Samen met

Samen in actie voor Skjin wetter

Scouting Andromeda Franeker en kanovereniging Onder de Wadden gaan onder het toeziend oog van wethouder Jan Dijkstra aan de slag bij de start van Skjin Wetter.

Deze week vindt de zesde editie van het jaarlijkse grootschalige opruimfestijn Skjin Wetter plaats. Het startschot bij het Elfstedenbruggetje in Franeker was het signaal voor diverse scholen en verenigingen om de handen uit de mouwen te steken.
Lees meer over
Franeker Courant

De Friese Milieu Federatie (FMF) organiseert Skjin Wetter met 45 verenigingen, organisaties, ondernemers, clubs en de gastvrijheidssector in samenwerking met meerdere gemeenten, waaronder Waadhoeke en Harlingen. Wethouder Jan Dijkstra opende de week donderdag door met een plastic fles de ‘Skjin Wetter punt’ van de kano eraf te slaan.

De hele week ruimen meer dan tweeduizend vrijwilligers op allerlei plekken in Friesland het zwerfafval op dat in en rond het water ligt. In Waadhoeke doen CSG Ulbe van Houten, Supclub Franeker, kanovereniging Onder de Wadden, De Skûle Welzijn, Scouting Andromeda Franeker, het AZC en Plaatselijk Belang Sint Annaparochie mee aan de schoonmaakactie. Theater Smoar geeft interactieve theaterlessen aan het voortgezet onderwijs en laat jongeren zo stilstaan bij zichtbare en onzichtbare verontreiniging van het oppervlaktewater en de gevolgen hiervan.

Bij de opening in Franeker was veel enthousiaste jeugd van Scouting Andromeda en mensen van kanovereniging Onder de Wadden. Ook werkte een groep suppers mee en was er een volgboot voor alle grote en zware spullen die uit het water werden gevist. Op een andere plek in de stad waren De Skûle Welzijn, mensen van het AZC en Plaatselijk Belang Sint Annaparochie zwerfafval aan het verzamelen.

Wekelijks krijgen wij het gewicht van een bankpas aan microplastics binnen via onze voeding en drinkwater.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Franeker Courant

Nieuws

menu