Samen met

Roelie belooft gebak in thuisbioscoop Achlum

Roelie Greidanus uit Achlum denkt wel zeventien filmliefhebbers kwijt te kunnen in haar woonkamer.

,,Ik ga sowieso iets lekkers voor ze bakken.” Was getekend: Roelie Greidanus, in het weekeinde van 14 en 15 oktober een van de deelnemers aan het Huiskamerfilmfestival. Om mee te doen tovert ze haar woonkamer in Achlum om tot thuisbioscoop. ,,Ik heb al even gepast en gemeten. Er kunnen gemakkelijk zeventien stoelen in.”
Lees meer over
Franeker Courant

Greidanus vindt het in de eerste plaats leuk om aan culturele evenementen mee te werken. Zo stelde ze haar ruime gezinswoning al eens beschikbaar voor een voorstelling van theatergezelschap Tryater. ,,Op deze manier haal je de cultuur naar je dorp toe. In de stad is vaak genoeg te doen, in de dorpen niet.” Er zijn nu zo’n twintig Friese huiskamers aangemeld voor het Huiskamerfilmfestival. De organisatie hoopt tenminste op een verdubbeling van dit aantal.

Activiteiten zoals het Huiskamerfilmfestival versterken de leefbaarheid in een gemeenschap, stelt de organisatie. ,,Een cultureel evenement leidt in veel gevallen tot andere inzichten. De ontmoetingen en gesprekken leveren soms vriendschappen op. Je leert nieuwe mensen kennen, met andere ideeën en tegengestelde meningen. Cultuur wordt dan voedsel voor de ziel, om het cliché maar eens aan te halen”, aldus een woordvoerder.

,,Zelfs in een klein dorp als Achlum merkte je de gevolgen van corona”, vertelt Greidanus. ,,Mensen zagen elkaar een stuk minder omdat het leven zich vooral in huis afspeelde. Projecten als deze zijn goed om de ontmoetingen weer op gang te brengen.” Waarmee ze overigens niet wil zeggen dat straks alleen dorpsgenoten welkom zijn. ,,Absoluut niet zelfs. Iedereen mag langskomen. Ik ben echt heel benieuwd en ik laat me graag verrassen.”

Ze rekent op een gezellige avond en weet nog niet welke films ze laat zien. De keuze uit het beschikbare aanbod wordt binnenkort gemaakt. ,,Ik hoop in elk geval op een paar goeie documentaires. Ze mogen best verrassend of een tikkeltje experimenteel zijn. Ik ga er blanco in en dan zien we wel.” Hoe dan ook hoopt ze dat het festival een succes wordt. ,,Dat verdient het project. Ik ga mijn best doen en ga iets lekkers voor mijn gasten bakken. Beloofd!”

De kaartverkoop start binnenkort op huiskamerfilmfestival.com. Wie zich als thuisbioscoop wil aanmelden, kan op huiskamerfilmfestival.com de meest gestelde vragen (én antwoorden) vinden over het hoe en wat, met info over het filmaanbod, de kaartverkoop en de publiciteitsacties. Of neem contact op met Marrit: marrit@huiskamerfilmfestival.com

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Franeker Courant

Nieuws

menu